Boldog születésnapot iWiW

Megosztás az iWiW-en

Nyolc évvel ezelőtt, a mai napon (április 14.) kezdte meg működését a Várady Zsolt webfejlesztő által készített közösségi oldal, a WiW (Who is Who). Az oldalnak kezdetben neve sem volt, önálló domainnel sem rendelkezett, egyszerűen IP cím alapján lehetett elérni. WiW-re is csak később keresztelték el.

Várady nem egyedül dolgozott a WiW-en, a csapat tagjai között pedig már elég korán vita bontakozott ki, hogy továbbra is non-profit alapon tartsák fenn az oldalt, vagy esetleg üzleti alapokra helyezzék a működtetést. Látták, hogy a WiW robbanásszerűen növekedik és az eredetileg 7-800 főre tervezett rendszer nem bírja a terhelést.

2002. szeptemberében létrejött a WIWNet Szolgáltató Kft. A gyors növekedés során hamar kiderült, hogy a folyamatos működtetéshez tőkére és szaktudásra van szükség, így lépett a képbe a Virgo Systems Kft., A WIWNet Kft. tulajdonosai így Várady Zsolt 36%-os, Szabó Márton 10%-os és a Virgo Systems Kft. 54%-os tulajdonrésszel lettek.

2003-ban az iWiW évi 6 millió forintos bevétele nem fedezte a működési költségeket, így újra kellett gondolni a renszer finanszírozásának módját, mely ismét vitát váltott ki. Várady még ez év szeptemberében lemondott az ügyvezetésről és a Virgo Systems három tagú vezetésének adta át az irányítást.

2005. nyarán jött el az a pont, amikor a Virgo vezetői számára világossá vált, hogy a meglévő rendszert nem éri meg továbbfejleszteni. Két lehetőséget láttak: vagy készítenek egy új rendszert, vagy befejezik az egészet. Teljesen újragondolták az egészet és megindult a komolyabb fejlesztés. E fejlesztés eredménye képpen került a rendszer neve elé 2005. októberében az i betű, utalva a nemzetköziségre (international). Ekkor a közösségi oldalt már 15 nyelven lehetett elérni.

Szintén még a 2005-ös évben Várady e-Magyarország díjat kapott az iWiW-ért (a legnagyobb, magyar nyelvű közösségi weboldal fejlesztéséért).

Az iWiW-et 2006. április 28-án közel 1 milliárd forinti összegért vásárolta fel a Magyar Telekom. A közösségi oldal a jelenleg harmadik leglátogatottabb magyar site, ahova a mai napig csak csak meghívással lehet bekerülni.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!