Gyors iPad teszt

Megosztás az iWiW-en

iBooks alkalmazás az iPad-en

A tegnapi napon pár percre egy kicsit közelebbről is szemügyre vehettem Handrás iPad-jét. Mivel nem volt rá túl sok idő, ezért csak gyorsan átfutottam az engem leginkább érdeklő dolgokat (pl. Maps, iBooks, Safari, stb.) és így ennyi gyorsteszt után kb. én is azokat a dolgokat tudom csak megerősíteni, amit eddig mások írtak róla.

Amikor ez év januárjában bejelentették az iPad-et, akkor még így sok ezer km távolságból nem láttam benne semmi extrát, csak egy újabb számítástechnikai kütyüt. Bár már az utóbbi hetekben is egyre jobban körvonalazódott bennem, de csak tegnap értettem meg igazán – használat közben – hogy miért annyira forradalmi az iPad.

Véleményem szerint belátható időn belül teljesen fel fogja forgatni a számítástechnikai eszközök piacát és sokkal elterjedtebbek lesznek az ilyen táblagépek, mint a mostani személyi számítógépek vagy notebookok. Az iPad-ben rejlő lehetőségek szinte korlátlanok – talán pont a méretei miatt – és éveken belül ilyent, vagy ehhez hasonlót fognak használni az oktatási intézményekben, kórházakban és mindenütt, ahol egy mobil, vagy PDA képességei már kevésnek bizonyulnak, viszont a notebook vagy a netbook használata már túl macerás. Tényleg szükség van egy ilyen, az átlagos PDA kijelzőjénél jóval nagyobb kijelzővel rendelkező, viszont a notebooknál kisebb és könnyebben használható multimédiás eszközre.

Az iPad használata egyszerű és gyors, kényelmes, ujjainkkal használhatjuk, nem kell hozzá semmi segédeszköz, bárhol csatlakozik a netre, ahol van Wi-Fi (április végétől kaphatóak lesznek Wi-Fi + 3G-s modellek is, melyeknél viszont már nem számít, hogy van-e a közelben vezeték nélküli hálózat). Az autóban, a fotelben, a parkban a padon ülve, buszon, vonaton és metrón, egyszóval bárhol használhatjuk, kevés helyet foglal és az ára is egészen barátságos, sőt, szerintem az Apple eddigi legjobban árazott eszköze ár/teljesítmény arányban: az olcsóbb változat ára 499 dollár, tehát jelenleg kb. 100 ezer forint alatt lenne, ha az Apple a dollár-euró árfolyamot nem 1:1 arányban számolná (de ez már egy másik történet).

Aki csak netezésre, levelezésre, jegyzetelésre, szövegszerkesztésre, egyszerűbb táblázatkezelésre vagy olvasásra használja, annak sokkal jobban megéri, mint egy notebook, akár ár, akár kényelem szempontjából nézzük. A billentyűzete nagyon kényelmes, szinte hatalmasnak tűnnek a kijelzőn a gombok.

Nem hiszem, hogy teljesen kiválthatja a notebookokat (egyelőre), de az átlagos notebook-felhasználók igényeinek bőven megfelel, ráadásul legalább kétszer-háromszor annyi ideig bírja az akksija, mint amit egy átlagos notebook bír (10 óra folyamatos használatot ír az Apple Wi-Fi-s netezés vagy filmnézés alatt, de a tesztek alatt kiderült, hogy ez valójában akár több is lehet).

Szóval az iPad elsőre sokaknak egy jelentéktelen és unalmas deszkadarabnak tűnhet, de amint kipróbáljuk egyből megváltozik a véleményünk. Tipikus Apple-termék, rendkívül igényes kidolgozással. 🙂

Természetesen ez sem tökéletes, de ezeket az apróbb hibákat ez első néhány szoftverfrissítéssel szerintem javítani fogják.

Mivel kamera vagy fényképezőgép nem volt nálam (amúgy sem lett volna sok értelme felvenni azt az 5-10 percet, amit nyomkodtam), ezért inkább belinkelem az általam egyik legjobbnak tartott, az Appleblogon is megjelent, kb. 3×10 perces teszt videót azoknak, akik még nem látták vagy nem ismerik az iPad-et (a videókat Kaprinay Zoltán készítette még New Yorkban, a megjelenést követő napon). Akik ismerik az iPad-et és nem látták a videót, azoknak is erősen ajánlott a megtekintése. 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!