Mire is használjuk valójában az iWiW-et?

Megosztás az iWiW-en

iWiW

A közösségi oldalak elsődleges feladata a mi szemszögünkből talán az lenne, hogy megtalálhassuk elveszettnek hitt ismerőseinket, a rendszerben tárolt ismerőseink (naprakész) elérhetőségeit pedig bármikor meg tudjuk nézni, vagy fel tudjuk venni a kapcsolatot egy adott személlyel.

Másodlagos feladata pedig talán a velünk kapcsolatos egyéb információk, képek, üzenetek megosztása lenne azon ismerősök felé, akikre ez valóban tartozik.

Ehelyett pl. az iWiW-en a beépített üzenetküldőt sokan használják értelmetlen körüzenetek küldésére, a legtöbb ember az ismerősei közé felvesz egy rakás vadidegen személyt, céget, klubot és minden mást, ebből kifolyólag pedig a telefonszámukat még véletlenül sem adják meg, hiszen mennyi “ismeretlen” láthatná, inkább kiírják, hogy “ha kell, kérd el”. A fejlesztők jóvoltából az üzenőfal gyakorlatilag átláthatatlan egy jó ideje, mert tele van haszontalan információkkal (pl. Sanyi kapott egy whiskeyt, vagy egy birizgát, vagy belépett egy alkalmazásba, hogy kiválassza, ki tetszik neki, vagy ő kinek tetszik, stb.).

Belegondoltál abba, hogy ha elveszne a mobilod, akkor az iWiW segítségével hány ismerősödnek sikerülne megszerezni a telefonszámát az adatlapjáról?

Megnézted már az adatlapodat az “Adatlap megtekintése ismeretlenként” módban is és elgondolkodtál azon, hogy ha egy 15 éve nem látott osztálytársad keresne rád a rendszerben, akkor az azon található információk alapján vajon mennyire könnyen vagy nehezen találna meg?

Esetleg nem túl sok az az információ, ami az adatlapodon szerepel, ha egy ismeretlen személy nézi meg azt?

Valóban ismerősnek tekinted azt a személyt, aki az utcán veled szembe jövet még köszönni sem tud?

Miért nem úgy használjuk az iWiW-et, hogy az az “ismerős” az tényleg ismerős legyen és azok a fontosabb információkat tényleg láthassák, hozzáférjenek, az idegenek meg csak pont annyit, hogy ha valaki egyébként személyesen ismer és rád keres, akkor azért ő is megtaláljon? Vagy ha már boldog-boldogtalant felveszünk az ismerőseink közé, akkor miért nem optimalizáljuk az adataink láthatóságát (az erre szolgáló ikonokkal)?

A két véglet: egyik a nevén kívül semmit sem ad meg (Kovács Pistike, Budapest, de van belőle még 500 ugyanolyan), a másik meg minden adatot kitölt és azt az összes fotójával együtt az összes iWiW felhasználó láthatja.

Sokszor szembesül az ember az iWiW-et böngészve azzal, hogy mennyire logikátlanul használjuk azokat a szolgáltatásokat, melyek okosan használva megkönnyíthetnék az életünket. Természetesen ugyanez vonatkozik a többi közösségi oldalra is, és sok más egyéb internetes és nem internetes szolgáltatásra, csak én most a legnagyobb hazai közösségi oldalt hoztam fel példának.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!