Hálózati meghajtók, Time Machine, NAS

Megosztás az iWiW-en

A Time Machine kis trükközéssel hálózati meghajtókra is tud menteni

Ebben a bejegyzésben a hálózati meghajtókkal ill. a Time Machine-nel kapcsolatban írnék le röviden egy-két dolgot. Egyik sem újdonság, de hátha mégis lesz olyan, akinek tudok segíteni vele.

Mivel manapság már szinte mindenhol szélessávú kapcsolat segítségével érjük el az internetet, ezért egyre nagyobb szerepük lehet azoknak a hálózati meghajtóknak, melyek segítségével egy a netre csatlakozott szerveren tárolhatjuk adatainkat, hiszen ez mindenhonnan elérhető, ahol kapcsolódni tudunk a hálózatra.

Hálózati meghajtók használata OS X alatt

Mac OS X alatt egyelőre a hálózati meghajtók kezelésének talán az egyik legegyszerűbb módja, ha feltelepítjük a MacFusion nevű ingyenes programot (előtte szükséges a MacFUSE telepítése is).

Ha ezzel megvagyunk, akkor könnyedén beállíthatunk akár egy FTP vagy SSH hozzáférést is hálózati meghajtóként, legyen szó akár egy távoli szerverről, vagy egy NAS-ról.

A Time Machine és a NAS

A Time Machine alapból nem engedi, hogy a mentéshez célmeghajtóként egy hálózati adattároló eszközt adjunk meg, azonban az alábbi parancs terminálba írásával (egy sorba) ez a probléma megoldható:

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

A fenti parancs kiadása után már a Time Machine is fogja látni a csatlakoztatott meghajtó(ka)t, így a biztonsági mentéseket könnyen átküldhetjük pl. egy NAS-ra.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!