iPhone 5

Megosztás az iWiW-en

Mostanában minden alkalommal, mielőtt az Apple piacra dob egy új terméket, vagy egy meglévő terméknek az új változatát, picit aggódom az miatt, hogy az nekem a végén tetszeni fog-e, vagy sem.

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy már hónapokkal korábban nekiállnak a különböző blogok és híroldalak közölni azokat a rossz minőségű fotókat, amin „állítólag” a hamarosan piacra kerülő termék prototípusai, vagy első példányai vannak (általában igénytelen illesztésekkel, vagy nem is a teljes terméket lehet látni, csak egy-egy alkatrészét).

Másrészt pedig eszembe nem jutna más gyártótól vásárolni okostelefont, hiszen akkora a harmónia az iPhone és az asztali gép között (az asztalon lévő gépet is az Apple gyártotta és itt gondoljunk csak a szinkronizálásra), hogy azt egy másik cég készüléke és szoftvere egyszerűen nem tudja ilyen szinten megvalósítani.

Tehát így nekem az Apple egyetlen készülékével kell beérnem, annyit tudok variálni vele, hogy legfeljebb nem a legújabbat veszem meg, hanem a korábbi változatot. Mondjuk ez nem okoz gondot, mert nem gondolom, hogy évente kellene cserélni ezeket a telefonokat és a telefonszolgáltatónál a hűségnyilatkozatot is rendszeresen két évre szoktam aláírni, mert nem szoktam gyakran váltogatni a szolgáltatót sem.

Tetszik

Szóval a hónapokkal a bemutató előtt kiszivárogtatott fotókon nem szokott tetszeni a termék. Aztán jön a bemutató és megláthatjuk nagyjából ugyanazt a terméket, csak annyi a különbség, hogy ott már sokkal jobban néz ki. Aztán kiteszi az Apple a nagy felbontású, profi fotókat a készülékről, ahol a korábbinál megint jobban néz ki. Legkésőbb ekkor már azt gondoja az ember, hogy ezt meg kellene nézni élőben is. Amikor pedig élőben látom, akkor pedig nem is értem, hogy korábban miért kételkedtem az új készülékkel kapcsolatban.

Az iPhone 5 megint egy ilyen. Annak idején nem tetszett az iPhone 4, sokkal jobban tetszett a 3G/3GS, azonban ahogy telt az idő, egyre jobban megtetszett a 4/4S külseje. Mivel szinte naponta láthatunk ilyen készüléket, ezért teljesen hozzászokik az ember a korábbinál kicsit más dizájnhoz.

Az iPhone 5 sem tetszett a korábbi képeken, most meg egészen csinos készüléknek tűnik, elég megnézni a termékoldalon található képeket (egyébként az iPhone 5-tel kapcsolatban leginkább az arányok eltolása miatt aggódtam, de ez sem olyan vészes, mint ahogy korábban tűnt, könnyen hozzá lehet szokni).

A fanyalgóknak

Az igaz, hogy nem hozott olyan nagy újdonságokat az iPhone 5, mint azt sokan várták volna, de őszintén: mit várunk még egy okostelefontól? Így is bőven tudja azt – sőt, még jóval többet is, mint – amire egy átlagfelhasználónak szüksége van a telefonáláson és az SMS küldésen kívül: elektronikus levelezés, böngészés, Facebook, Twitter, Skype, rátehetünk egy rakás zenét, van térkép és iránytű, naptár és diktafon, fotókat és videókat készíthetünk vele, ott a Siri, ott a végtelen mennyiségű egyéb alkalmazás és minden adat mehet a felhőbe ha éppen valakinek ahhoz van kedve, így a szinkronizálás is végtelenül leegyszerűsüdik. Az internet szinte bárhonnan elérhető, csak legyen térerő, vagy Wi-Fi, ami elérhető. Egyszerűen egy helyen van minden, ha éppen szükség van rá. Kis túlzással azt mondhatom, hogy szinte a zsebemben van az irodám, ha nálam van az iPhone és ha van térerő. Szóval a fanyalgókat tényleg nem értem azzal kapcsolatban, hogy mit kellene tudnia még egy okostelefonnak.

Mindenki másnak

A sok apró újdonság miatt viszont méginkább használható lesz a készülék, megint rengeteget dolgoztak azon a mérnökök, hogy javítsanak a felhasználói élményen, elég csak a továbbfejlesztett fülhallgatóra, a mesterséges zafírkristály bevonatú (kevésbé karcolódik), 8 megapixeles iSight kamerára, vagy a korábbinál vékonyabb és könnyebb telefonra gondolni, de lehetne folytatni a listát azokkal a dolgokkal, amelyek csak most, az új készülékbe kerültek bele.

Akik még velem együtt a 3GS készüléküket használják, azoknak lassan itt a váltás ideje. Újabb egy évet már egészen biztosan nem lesz érdemes várni azoknak sem, akiknek az iPhone 5 nem tetszik annyira, még úgy sem, hogy a 3GS készülékekre is fel lehet tenni az iOS 6-ot.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!