Erőltetett menet

Megosztás az iWiW-en

Hamarosan a Mozilla is beáll azoknak a sorába, akik előre meghatározott időközönként fognak szoftvert kiadni. Egészen pontosan a Firefoxról van szó, ami jelenleg a négyes változatnál tart, de a tervek szerint még idén jön az ötös, a hatos és a hetes változat. Nem a Mozilla az első, aki ilyent csinál, így ebben nincs is semmi meglepő. Amin meglepődtem az az, hogy ők is átállnak az ilyen fix időközönként való kiadásokra.

Nyilván marketing szempontjából jó dolog, mert az átlagember számára is jobban hangzik, hogy nem a négyes változatnál tart év vége felé a Firefox, hanem mondjuk már a 7-est adják ki, csak éppen ettől még nem kerül bele több hasznos dolog és jobban összemosódnak a főverziók közötti különbségek. Ha pedig valamelyik újdonság fejlesztésével nem végeznének időben, akkor az majd a következő változatba fog belekrülni (a Firefox esetében 18 hetente terveznek kiadni egy-egy újabb főverziót).

Annak idején nagyon tetszett a Debian hozzáállása a kiadásokhoz: majd akkor adjuk ki a szoftvert, ha elkészül. Sajnos azóta ők is megváltoztatták ezt a gyakorlatot.

A szoftverfejlesztés nem olyan dolog – főleg nem az ilyen szoftverek esetében – amit ennyire pontosan lehet ütemezni, 18 hét ilyen szempontból nagyon rövid idő. Illetve ütemezni azt lehet, csak ha előbb kerül ki egy főverzió a felhasználókhoz, akkor értelemszerűen kevesebb újdonság kerül bele. Persze ezek csak számok, az adott szoftver funkcionalitásában és használhatóságában (elvileg) nincs jelentősége.

Nyilván megvan az oka, hogy miért döntöttek így a fejlesztők és biztos megint én vagyok maradi gondolkodású, de nekem mégis csak jobban tetszik az, ha egy szoftver főverziókat jelölő száma csak akkor ugrik egyet, ha az valóban indokolt és nem akkor, ha azt a marketing vagy bármi más úgy kívánja.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!