Áramszünet, áramingadozás

Megosztás az iWiW-en

APC szünetmentes tápegység

Az idei évben erre felé több áramkimaradás volt, mint az elmúlt öt évben összesen. Csak az elmúlt két hónapban volt olyan nap, hogy öt alkalommal ment el az áram egy másodpercnél kevesebb időre, de például tegnap is kétszer és ma is egyszer sikerült minden elektromos kütyüt alaphelyzetbe állítani a lakásban az áramkimaradásnak.

Eszembe jutott, hogy az előző munkahelyemen milyen jó szolgálatot is tesznek az APC cég szünetmentes tápegységei, melyek hét (azaz hét!) éve akkumulátor-csere nélkül is kifogástalanul működnek, a mai napig. Igaz, hogy az ember nehezen veszi rá magát, hogy megvásároljon egy ilyen – sokszor látszólag felesleges – eszközt, viszont utána évekig nem kell izgulni azon, hogy áramkimaradás/ingadozás következtében adatvesztés történik, váratlanul kikapcsol a gép, elmegy a net, vagy pl. tápegységet kell cserélni.

A reggeli újabb áramkimaradáson felbuzdulva rendeltem egy szünetmentes tápegységet itthonra a netről, amit remélhetőleg még a héten ki is hoznak. Bár nem a fenti képen szereplő Back-UPS CS 500-ast, hanem egy jóval egyszerűbb (és valamivel olcsóbb) modellt, ugyanis a Mac miatt nekem sima csatlakozóaljzatra van szükségem és amire nekem kell (arra a néhány másodperces áthidalásra) bőségesen elegendő egy ES 325VA-s is.

Előre látom, hogy a Macintosh alatt az uptime az eddigi 50 nap helyett (ami szintén áramszünet miatt sikeredett ilyen “rövidre”), 3-4 hónapos is lehet, mert elég lesz csak akkor újraindítani a gépet, amikor kijön a következő OS frissítés. 🙂

Fontos! Nem minden tápegység kompatibilis minden szünetmentessel (pl.: aktív PFC-s tápegységeknél problémák adódhatnak), így a tényleges vásárlás előtt a kevésbé hozzáértők inkább kérjenek segítséget az eladótól, vagy egy hozzáértő ismerőstől.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!