“Modern böngészők modern alkalmazásokhoz”

Megosztás az iWiW-en

A Google a vállalati blogjában bejelentette, hogy 2010. március 1. után nem támogatja tovább a régi böngészőket és arra bíztatja az embereket, hogy ha valaki régebbi verziójú böngészővel netezik, az váltson újabbra (Firefox 3.0, Internet Explorer 7.0, Safari 3.0  vagy Chrome 4.0, vagy ezeknél újabb böngészőket ajánlanak), ugyanis a Google-féle szolgáltatások között lesznek olyanok, amik nem fognak rendesen együttműködni a régebbi böngészőkkel.

Ezt a dolgot már nagyon rég meg kellett volna lépni, leginkább a 6-os verziószámú Internet Explorer leváltása miatt. Ugyanis még mindig sok felhasználó használja (pedig már amúgy is régóta elavultnak számít) az IE ezen változata.

Egyrészt ez rossz a felhasználóknak, mert az Internet Explorert sokkal veszélyesebb használni, mint pl. a Firefox-ot, Operát vagy Chrome-ot. Hiába van az egyes elemzések szerint a legtöbb biztonsági rés a Firefoxban, a legtöbb gond a saját tapasztalataim alapján mégis ott van, ahol az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző.

Másrészt meg köztudott, hogy az IE fokozatosan belassul, mert a már meglátogatott weboldalakról adatokat tárol (egyre többet), és azokat bizony akkor sem törli, ha mi töröljük az előzményeket és az ideiglenes fájlokat.

Harmadrészt pedig rossz a webfejlesztőknek is, akik ha szabvány szerinti kódot írnak, akkor szinte az összes böngészőben ugyanúgy néz ki az oldal, kivéve Internet Explorer, ha meg IE-re optimalizálnak (ami plusz időt igényel), akkor meg az esetek nagy részében nem lesz szabványos a kód.

Sajnos az IE-nek a piaci részesedése még mindig olyan magas, hogy egy átlagos weboldalon egyszerűen nem lehet nem számolni vele, nem lehet kizárni az oldalról a látogatók nagy részét. Ezen felül pedig nehezíti a dolgot az is, hogy az IE6 és IE7 sokszor nem egyformán értelmezi a kódot…

Természetesen megoldható, hogy mindegyik böngészőben, így az Explorer különböző változataiban is ugyanúgy nézzen ki egy adott weboldal, de csak plusz munkával, amit a weboldal megrendelőjéneknek kell megfizetni.

Szóval webfejlesztési szempontból az Internet Explorer a legtöbb fejlesztőknek csak nyűg, a megrendelőknek sokszor plusz kiadást, a felhasználóknak pedig biztonsági kockázatot jelent. Remélem, hogy a Google ezzel a húzással végleg (és aránylag rövid időn belül) padlóra küldi a 6-os Explorert és akkor egy gonddal kevesebb. 🙂

Ha már itt tartunk, akkor most itt az idő (ha eddig még nem tetted meg), hogy frissítsd a böngésződ a legrfissebb kiadásra és ne valami múzeumi példánnyal járd a netet. 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!