A jövő elkezdődött

Megosztás az iWiW-en

Először fordult elő a történelem során, hogy egy magánkézben lévő űrhajó (Dragon) sikeresen elért egy Föld körüli pályán keringő másik űrjárművet (az ISS-t), majd a sikeres dokkolás után lekapcsolódott és épségben visszatért a Földre.

Ez több ok miatt is egy mérföldkőnek számít az űrhajózás történetében még akkor is, ha egy ember nélküli küldetésről van szó: egyrészt így is egy hatalmas teljesítmény, amit nem egy állam által szponzorált csapat, hanem egy magáncég, a SpaceX (magyar nyelvű Wikipédia bejegyzés itt) valósított meg, másrészt pedig gyakorlatilag a mostani napokat tekinthetjük a kereskedelmi űrrepülés hajnalának. Vagyis elkezdődött végre az az időszak, amikor igazán megnyílik a világűr a civilek előtt is. Persze eddig is kerültek már alacsony Föld körüli pályára olyan különböző eszközök, melyet civilek készítettek és méregdrágán kijuthatott az űrbe néhány nagyon gazdag ember, de ez most egy egészen más dolog.

Ez gyakorlatilag egy új üzletág, melyben olyan hatalmas összegek és lehetőségek rejlenek, melyek kiaknázása szinte mindenkinek csak jó: jó az azt végző cégeknek, jó a tudománynak és jó nekünk, hétköznapi embereknek. Kivétel ez alól talán maga a Föld nevű bolygó, mely körül ennek köszönhetően ugrásszerűen meg fog nőni az űrszemét mennyisége (így is hihetetlen mennyiségű szemét kering bolygónk körül).

Erről az egészről most egy informatikai kötődésű dolog jut eszembe: valamikor a ’90-es évek második felében rendszeresen olvastam a CW Számítástechnika című hetilapot, melyben néhány cég rendszeresen közzétette az árlistáját. Annak idején 150.000 Ft környékén lehetett vásárolni egy egyszerű CD írót – nyilván ezt viszonylag csak nagyon kevesen engedhették meg maguknak. Ma viszont, kb. másfél évtizeddel később már kevesebb, mint 5.000 Ft az ára egy olyan optikai meghajtónak, ami a fent említett eszköznél sokkal többet tud és sokkal gyorsabban is ír.

No, hát így fog lemenni évtizedek múlva majd az űrutazás ára is, a hétköznapi emberek számára is teljesen elfogadható szintre. Csak győzzük kivárni… 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!