Folyamatosan leálló, majd újra felpörgő merevlemez

Megosztás az iWiW-en

A hétvégén – még a nagy merevlemez-drágulás előtt pár nappal – beszereztem egy nagyobb winchestert (2,5″-os, Western Digital Scorpio Blue). Feltettem rá az OS X-et, majd meglepődve vettem észre, hogy bizonyos időközönként (elég gyakran, percenként több alkalommal) leáll a merevlemez, ill. amikor éppen szeretne írni/olvasni róla adatot a gép, akkor újra felpörög. Utánanéztem a dolognak és szerencsére találtam rá megoldást, melyet most meg is osztanék.

Kis keresgélés után viszonylag gyorsan rájöttem, hogy a fenti probléma nem egyedi eset. Az ilyen leállás-újraindulás az APM (Advanced Power Management) miatt van, mely arra hivatott, hogy a merevlemez – amikor éppen nincs használatban, akkor – a leállással energiát spóroljon. Őszintén szólva nem sok értelmét látom, hogy percenként több alkalommal leáll és újból felpörög, mert egyrészt általában az indításkor több áramot vesz fel minden eszköz, másrészt pedig így az élettartama is csökken… A mérnökök jobban tudják, biztosan tesztelték, kipróbálták, utánanéztek és úgy találták, hogy ez a jobb megoldás, de ennek ellenére (akármilyen mechanizmussal látták is el ezeket a HDD-ket) iszonyatosan zavaró a folyamatos leállást és újraindulást hallani.

Rábukkantam erre az oldalra, ahonnan letölthető egy hdapm-installer.dmg nevű fájl, ami gondoskodik arról, hogy merevlemezünk ne álljon le folyton. A dmg fájlt megnyitva, majd a benne található hdapm.pgk állományt telepítve egyből, újraindítás nélkül megszűnik az idegesítő felpörgés és egy szépen, folyamatosan járó merevlemezt kapunk. Szerencsére a rendszer újraindítása után sem kell újból futtatni semmit, mert a fenti probléma tünetmentesen elmúlik.

Ez egyébként egy évek óta fennálló jelenség, azért írok csak most róla, mert én eddig nem találkoztam még ezzel és egészen biztosan lesz olyan, aki majd még csak ezután fut bele először.

4 hozzászólás “Folyamatosan leálló, majd újra felpörgő merevlemez” bejegyzésre

 1. hegyi says:

  Üdv!

  Szüleim régi Macbookjába is ilyen lett véve nyáron és én is észrevettem ezt a jelenséget csak nem igazán jártam utána szóval nagyon köszi a tippet, fel is raktam! 🙂

 2. Csaba says:

  Akkor jól sejtettem, hogy lesz még olyan, akinek hasznos lesz. 🙂

 3. Vasi says:

  Esetleg OSX 10.8-ra is van vmiféle megoldás? Én nemrég vettem optibay keretbe 2. HHD-nek WD Scorpio Bluet, fel is telepítettem a programot de ahogy hallom, nekem sajnos nem segített.

 4. Csaba says:

  Nem használok még 10.8-at, így ebben sajnos nem tudok segíteni. Viszont az elképzelhető, hogy az OS X ezen változatával jelenleg nem kompatibilis a fent említett szoftver.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
 • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
 • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
 • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
 • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!