Hiba a tranzakció feldolgozása közben

Megosztás az iWiW-en

Az egyik legnagyobb hazai banknál van bankszámlám, melyhez biztosítanak webes elérhetőséget, így itthonról is tudom intézni a pénzügyi dolgokat, ha épp úgy alakul.

Most arról nem írok, hogy a belépést is mennyire körülményesen csinálták meg, meg hogy az egész rendszer mennyire nehézkesen és lomhán működik, inkább csak a képen szereplő hibaüzenetre szeretnék fókuszálni.

Első látásra semmi extra, látszólag a buta felhasználó hibája miatt jött elő a hibaüzenet, mert nem tudja, hogy egyszerre csak egy levelet lehet megteninteni és ebből adódóan egyet lehet megtekintésre bejelölni is. Azonban aki picit figyelmesebben jár-kel a világban és megnézi a képet (eseteg feljesztői szemmel nézi), észreveheti azt, hogy miért is írtam meg ezt a bejegyzést.

Nézzük az elejéről. Ezen a felületen jelölőnégyzetekkel (checkbox) lehet kijelölni a megtekintésre felsorolt leveleket. Ebből az ember feltételezné, hogy többet is ki lehet jelölni, hiszen a checkbox egyik nagyon hasznos tulajdonsága pontosan ez. Legalábbis amikor programozást tanultam, akkor azt tanították, hogy ez erre való, és én bizony az elmúlt 10+ évben így is használtam. Az esetek 99%-ban így is működik mindenhol.

Ha több lehetőség közül csak egyet lehet választani, akkor rádiógombot szokás használni (radio button), hiszen ott biztosítva van, hogy az egy csoporton belül található gombok közül mindig csak egy lehet bejelölve. (Az megint más kérdés, hogy egy fejlesztő néhény perces plusz munkával meg tudja oldani azt is, hogy vagy csak egy jelölőnégyzet vagy akár több rádiógombot is ki tudjon jelölni a felhasználó, de alapjában véve mindegyiket arra célszerű használni, amire tervezték.)

Tehát ezen a webes felületen még kellett legalább még egy elágazást rakni a kódba, ami megvizsgálja, hogy hány jelölőnégyzet van kijelölve és ha ez a szám egynél nagyobb, akkor meg kell jeleníteni az adott hibaüzenetet is. Plusz munka a fejlesztőnek (csak pár perc, de akkor is), a objektumokat nem kimondottan rendeltetésszerűen használjuk és bosszantó azoknak, aki erről az egyedi megoldásról megfelejtkeznek és egyszerre kettő (vagy a nagyon bátrak három, esetleg mégtöbb) jelölőnégyzetet is bejelölnek.

Most erről a nevetségesen apró dologról azért írtam bejegyzést, mert egyrészt fordított esetben tőlem, mint fejlesztőtől nem fogadnának el ilyesmit (sokkal egyszerűbb dolgokba is belekötöttek már) és jönnének a kérdések, hogy akkor ez most miért ilyen és miért nem olyan, stb. Másrészt pedig egy banknál, ahol néhány évente rendszeresen kicserélik a márványlapokat, mert annyi a pénz, hogy az ablakon folyik ki, ott ezzel egyáltalán nem foglalkoznak és simán megengedhetnek maguknak ennél sokkal nagyobb dolgokat is.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!