Személyes adataink és az iWiW-es alkalmazások

Megosztás az iWiW-en

Ismét iWiW és ismét valami, ami nem tetszik. Egy elég érdekes dolgot tudtam meg a napokban a személyes adataink és az iWiW-en található alkalmazások kapcsolatáról… Pedig ez nem mostani történet, most, hogy így utánakeresgéltem a neten, látom, hogy kezdetektől fogva így van (lassan már egy éve), csak nekem nem tűnt fel eddig.

Az iWiW-en egyetlen egy alkalmazást vettem csak fel (még az elején, az Egymás szemében-t), azt is csak azért, hogy lássam, hogy milyen, ha már az nyerte a versenyt. Azonban az utóbbi hetekben szépen folyamatosan kapom a rendszertől az értesítéseket, hogy néhány másik alkalmazásban véleményt mondtak rólam, vagy értékelték a pókertudásom, stb. Ebben látszólag semmi fura nincs elsőre, azonban ha jobban belegondolunk, akkor valami még sincs egészen rendben.

Hogy férhet hozzá egy olyan alkalmazás bármilyen adatomhoz, melyet nem vettem fel? Nekem ez úgy lenne logikus, hogy ha engedélyezek egy alkalmazást, akkor az használhatja az adataimat és azoknak az embereknek az adatait, akik szintén engedélyezték, akiknél meg nincs engedélyezve, azok adataihoz meg nem férhet(ne) hozzá. Utánaérdeklődtem, hogy ez hogy lehetséges és legnagyobb meglepetésemre az iWiW-es Gépház által küldött válasz már másnap a postafiókomban volt, miszerint:

“Az iwiw alkalmazások használatánál kipipáltad, hogy az alkalmazások használhatják a profilon lévő adataidat. Ezért az ismeröseid tudnak rólad véleményt írni ebben az alkalmazásban,neked pedig fel kell venned,ha látni akarod az összesített anonimizált statisztikádat.

Amennyiben nem szeretnéd,hogy használja az alkalmazás az adataidat,a jelenleg felvitt alkalmazásaidat eltávolítod. Az adatlapod tetején a jobb felső sarokban válaszd a Beállítások pontot. A lista végén van az alkalmazásokról szóló pont.
Az alkalmazásokban való részvételt csak akkor tudod kikapcsolni, ha a jelenleg felvitt alkalmazásaidat eltávolítod. Ehhez el kell látogass egyesével az alábbi alkalmazások oldalaira és ott nyomd meg az “Alkalmazás eltávolítása” gombot! Ezután a részt akarok venni az alkalmazások négyzetből ki kell venned a pipát!

Üdvözlettel, Gépház”

A gond pedig itt van. Vagy az összes olyan alkalmazás, melyet bármelyik ismerősöm használ, hozzáférhet az adatlapomon szereplő adataimhoz, vagy el kell távolítanom egytől egyig az alkalmazásokat és akkor egyik sem fér hozzá. Ráadásul ezt így az iWiW felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata részben sem találtam meg…

Persze aki alkalmazást fejleszt az iWiW-re, annak ez jó, mert így jóval többen veszik fel az általa készített applikációt (és ez egy jó ingyenreklám is), csak nem biztos, hogy az emberek örülnek annak, hogy esetleg olyan helyen is használják az adataikat, amelyhez egyébként nem járulnának hozzá.

Azért szerintem ennél jóval rugalmasabban is meg lehetne oldani (az viszont már egy másik kérdés, hogy a napi soktízmilliós oldallekérésnél (2009-ben ~70 millió oldalletöltés/nap) ez mekkora többletterhelést okoz a sokszor amúgy is leterhelt szervereknek). Minden esetre feltételezem, hogy nem akkorát, hogy kivitelezhetetlen lenne a dolog a fejlesztők részéről.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!