Visszavonták az új Firefoxot

Megosztás az iWiW-en

Nagyjából másfél évvel ezelőtt írtam egy Erőltetett menet c. bejegyzést, amiben nem értettem egyet a szoftverfejlesztés azon formájával, amikor előre meghatározott időközönként adnak ki egy-egy új verziót, nem pedig akkor, amikor elkészül.

Tegnapi cikk az indexen (szintén Visszavonták az új Firefoxot címmel):

Egy nappal az új, 16-os verzió kiadása után a Mozilla visszavonta a Firefox böngésző friss változatát. A böngészőben egy olyan biztonsági rést fedeztek fel a programozók az első napon, amit kihasználva egy trükkösen összerakott weboldal kódja a böngészőből ki tudja szedni az addig meglátogatott weboldalak listáját. A komoly kémkedési potenciál miatt a Firefox 16-ot azonnal leszedték a hivatalos letöltési oldalról, és a fejlesztők minden felhasználónak azt ajánlják, térjenek vissza a legutóbbi, 15.0.1-es verzióra. A Mozilla programozói most gőzerővel dolgoznak a hibamentesített 16-os verzión.

A helyzet annál is kínosabb, mert a 16-os verzió többek között a 15-ösben foltozott volna be biztonsági réseket, a Mozilla saját adatai szerint 14-et.

[…] A biztonsági rés, és a friss verzió visszavonása komoly presztízsveszteség a Firefoxnak, annak ellenére, hogy a hibát még éppen az utolsó pillanatban sikerült megfogni, és egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy hekkertámadás, cyberkémkedési akció, vagy vírus használta volna ki azt.

Ezért felesleges kapkodni vele, mert azon kívül, hogy csak maguknak csinálnak ezzel – nem kevés – plusz munkát, még több millió felhasználóban is sikerül nekik kellemetlen emlékeket hagyni a mostanában amúgy sem szárnyaló szoftverükkel.

Évekig a Firefox volt az alapértelmezett böngészőm, ma meg már szinte csak akkor nyitom meg, amikor tesztelek vele egy átadás előtt álló munkát. Kár érte, egykoron egy jó szoftver volt. 🙁

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!