A francia politikusnő és a Google esete

Megosztás az iWiW-en

Ez van, amikor hozzá nem értő emberek ülnek a vezetői székben és elkezdenek okoskodni:

A gyengélkedő francia média védelmében az új francia kormány addig ment, hogy felvetette a keresőnél, az fizessen a francia sajtó oldalaira mutató linkek megjelenítéséért a keresőben, illetve a Google News hírgyűjtő szolgáltatásban. A Google válaszul kilátásba helyezte, hogy fizetés helyett inkább kitiltja ezeket az oldalakat a találati listáiból. A francia kormány illetékese, Aurelie Filippetti kulturális miniszter erre reagálva azt mondta, nem szokás ilyen hangnemben fenyegetőzni demokratikusan megválasztott kormányokkal, és rajtuk keresztül egész országokkal.

(forrás: Háborúba keveredett a Google Franciaországgal)

Nem az a baj, hogy nem értenek hozzá (nincs is ezzel semmi gond, mert egy ember nem érthet mindenhez), hanem az, hogy nem keresik meg a megfelelő szakembereket az ilyen kijelentések előtt és nem kérdezik meg tőlük azt, hogy az adott dolog mennyire valósítható meg. Néhány politikus azt hiszi, hogy egy globális iparág majd pont miatta fog átalakulni (sajnos hazai példákat is tudnék említeni). Ha a fent említett francia hölgynek lenne fogalma arról, hogy a Google mennyi látogatót visz egy átlagos oldalra (így a sajtó oldalaira is), akkor meg sem mert volna szólalni.

Lefordítom úgy, hogy egy négyéves is megértse: ha van egy boltod, ahova minden nap 100 vevő betér és van egy ismerősöd, aki abból a napi 100 vevőből minden nap 87-et visz a boltodba úgy, hogy nem kér érte semmit, akkor eszedbe jutna pénzt kérni ettől az ismerősödtől a vevők közvetítéséért? Na ugye, hogy nem (a normálisabb helyeken az ilyenek jutalékot kapnak). Pedig a fent említett hölgy politikus pont ezt szeretné.

Ha pedig így is alig megy a boltod és ezentúl pénzt fogsz kérni az ismerősödtől, akkor az majd szépen továbbáll. Mit fogsz tudni kezdeni napi 13 vevővel?

A legnagyobb baj az, hogy ilyen emberek benne lehetnek egy-egy ország vezetésében úgy, hogy közben ez senkit sem zavar.

Általában nem szoktam olyan bejegyzéseket írni, amiben szerepel politika, de ez az emberi hülyeségnek már egy olyan magas foka, hogy nem tudtam elmenni mellette szó nélkül. 🙂

Megjegyzés: a fent említett 87% nem véletlen, több olyan oldalt is üzemeltetek, ahova minden 100 látogatóból 87-et a Google hoz, de persze előfordulnak ennél magasabb százalékok is, természetesen a Google javára.

3 hozzászólás “A francia politikusnő és a Google esete” bejegyzésre

  1. Gabor says:

    A francia politikusnő védelmében:

    1. Szerintem nem a saját fejéből pattant ki ez az ötlet, hanem megkeresték azzal, hogy indítson el egy ilyen kezdeményezést.

    2. A Google News és a Google Search nem ugyanaz. A Google News úgy épít tartalmat, hogy azt másoktól veszi át. Míg a anyaportálnak idő/energia/pénz felépítenie egy cikket, addig átvenni 0 munka.

    3. A Google News esetleg leszoktathatja az olvasókat arról, hogy az anyaportál címlapját rendszeresen nézzék, és így az anyaportál – adott esetben – változatlan bevételhez juttasson.

    Szóval mindezzel csak azt akarom mondni, hogy míg a Google News felhasználói oldalról biztos hogy jó kezdeményezésnek tűnik, ha nekem lenne egy olvasott portálom, elképzelhető, hogy jobban örülnék annak, ha csak a Google Searchben jelennének a cikkeim.

  2. Csaba says:

    A Google News is csak úgy működik, hogy a teljes cikkhez ott a link, így ha érdekel, akkor átkattintok és máris azon az oldalon vagyok, ahol publikálták a cikket.

    Ha pedig már sokadszor olvasok egy-egy cikket egy adott oldalon (vagy oldalról), akkor az megy a könyvjelzők közé, vagy feliratkozok az RSS freedjére, vagy a Twitter csatornájára, vagy bármire, hogy kapcsolatban maradjak vele és időben értesüljek az új dolgokról – én legalábbis így csinálom.

    A Google keresője is csak másoktól veszi át a tartalmat és szerintem ezzel az egésszel nincs is addig gond, ameddig ott a link és át lehet kattintani (ahogy a News-ból is).

    Mondjuk azért kíváncsi lennék, hogy mit szólnának a franciák, ha egy évre a Google nem mutatná a News szolgáltatásában ezeket a tartalmakat (meg megnéznék egy részletes statisztikát ezeknek az oldalaknak a látogatottságáról előtte és utána).

    Örülök az ilyen hozzászólásoknak még akkor is, amikor nem egyezik meg teljesen a véleményünk, mert így több nézőpontból is láthatjuk az adott témát. 🙂

  3. Gabor says:

    Jah, én is aktívan használom az RSS-t. Pl. a Te új blogbejegyzéseidről is így értesülök, de az az olyan nagy hírportáloknál, mint az Origo vagy az Index nem tudom használni. Max csak rovatokra szoktam feliratkozni (pl. Tech rovat); a teljes feed nekem emészthetetlenül sok. Ugyanakkor a hirportálok nyitóoldalait szívesen megnézem, mert ott rendezve és tematizálva vannak a hírek. A fontos hír sokáig van fölül, stb.

    A Google News gyakorlatilag ugyanezt csinálja, csak nem saját tartalommal, hanem átvettel. Erre mondom, hogy mondjuk az Origo egyik tulajdonosaként nem biztos, hogy felhőtlenül örülnék ennek a szolgáltatásnak.

    A számokat sajna én sem tudom. A News kihagyásos statisztikára én is kíváncsi lennék 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!