Amit az internet- és mobilszolgáltatók tudnak rólunk

Megosztás az iWiW-en

Malte Spitz német zöldpárti képviselő egy a Deutsche Telekommal folytatott per során megkapta azokat a saját magára vonatkozó adatokat, melyeket a mobiltelefon-szolgáltatók egy EU-s törvény értelmében folyamatosan eltárolnak – mindenkiről, így rólunk is (6 hónap és 2 év közötti időszakról van szó).

Az adatokat Spitzék feldolgozták és feltették egy térképre a Zeit Online oldalára oldalára, így bárki megnézheti azt, hogy hat hónap alatt Spitz mikor, merre járt, mikor telefonált, mikor küldött SMS-t.

Spitz a telefonszolgáltató által rendelkezésre bocsátott adatokat eredeti formájában is közzétette – akit nem érdekel olyan részletesen a dolog, annak valami ilyesmit kell elképzelni (pontosan 35.830 sornyi adat, klikk a nagyításért):

A történetet maga Spitz mondja el nagyjából tíz percben egy TED előadáson. Érdemes megnézni, tanulságos.

Valójában persze nem azzal van a baj, hogy ezeket az adatokat rövidebb ideig eltárolják, hiszen bizonyos esetben akár életet is menthetnek, vagy segíthetnek pl. a hálózatfejlesztésben. A baj azzal van, hogy ha egyszer egy szép napon ezekkel az adatokkal valakik (és itt most nem éppen magánszemélyekre gondolok) visszaélnek és olyan dolgokra használják fel őket, amire nem szabadna.

Az eredeti írásra a HVG oldalain bukkantam rá.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!