Társadalmi munkák

Megosztás az iWiW-en

Manapság nagy divat az, hogy ölbe tett kézzel várjuk az államtól a pályázati pénzeket olyan dolgok megvalósítására, melyeket néhány önkéntes a pályázaton nyert pénz töredékéből, akár néhány délután, vagy egy hétvége alatt meg tudna oldani úgy, hogy pénzbe nem, csak a befektetett időbe kerülne. Divat nem csinálni semmit és reklamálni, hogy miért nem készül el egy-egy településen egy adott dolog és divat várni, hogy mindent az állam és/vagy a helyi önkormányzatok oldjanak meg.

Szerencsére ez nincs mindenhol így, de sajnos én is nagyon sok ide illő példát tudnék kiragadni a környezetemből. Ráadásul a legtöbb ember meg is tudja magyarázni, hogy miért nem kell, vagy miért nem érdemes csinálni semmit. Természetesen nem teljesen alaptalanok a felhozott kifogások sem az állam, sem pedig az önkormányzatok felé, viszont azzal, hogy megmagyarázzuk, hogy miért nem vállalunk el egy adott dolgot és azt miért ennek, vagy annak kellene megcsinálni, még nem jutottunk előrébb.

Ha jól emlékszem, akkor 2003 óta folyamatosan részt veszek kisebb-nagyobb, alkalmi, vagy folyamatos társadalmi munkában (nem számoltam, de bőven ezer órán felül van az elvégzett munkaórák száma) és annak ellenére, hogy sokszor nem éppen hálás feladat, eddig még nem bántam meg. Társadalmi munka alatt azt értem (leírom, mert mint kiderült, sokak számára nem teljesen világos a fogalma), hogy önként, vagy felhívásra jelentkezem és az elvégzett munkáért cserébe nem kérek semmit, hanem ingyen (esetleg csak egy nagyon jelképes dologért, ami semmi esetre sem pénz) csinálom. Egyetlen dolog tudja elvenni a kedvem a társadalmi munkától: ez pedig mások passzív hozzáállása és nemtörődömsége. Minél többen vagyunk, annál könnyebben megy a dolog és annál jobban azt érezzük a végén, hogy munka helyett egy jó móka volt az egész és még hasznosat is csináltunk.

Szándékosan nem említek konkrét példákat, csak úgy nagy vonalakban írnék pár dolgot a jobb érthetőség kedvéért: parképítés, szemétszedés, de akár lehet olyanról is szó, ami pl. a szakmámhoz kapcsolódik: egy vagy több weboldal fejlesztési vagy adminisztrátori teendőinek elvállalása.

Arra lennék kíváncsi, hogy a kedves Olvasók vállalnak-e társadalmi munkát a lakhelyükön, vagy annak környékén. Ha igen, akkor időben kb. mennyit (pl. havonta/évente x órát/napot) és miért, ha pedig nem, akkor pedig miért nem. Lehet konkrét példákat írni de lehet nagy vonalakban is, a lényeg, hogy megértsük a miérteket.

U.i.: ne foglalkozz azzal, hogy mikor íródott e bejegyzés, bármikor válaszolhatsz rá amikor rábukkansz, mert úgyis automatikusan a kezdőlapra kerül. 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!