Hogyan válasszunk internet szolgáltatót?

Megosztás az iWiW-en

Akár először fizetünk elő internet szolgáltatásra, akár a már meglévő internet előfizetésünket szeretnénk olcsóbbra – esetleg gyorsabbra – cserélni, válaszút elé kerülünk és döntésünktől függően a következő évben akár több tízezer forintot is megspórolhatunk csak ezen az egyetlen egy tételen. Rengeteg internet szolgáltató található hazánkban, mindegyik több csomaggal rendelkezik, melyek egymástól jócskán eltérnek sebesség és ár tekintetében is. A szolgáltatás ár/érték arányát azonban nem minden esetben csak a sebesség és az ár határozza meg.

Ha rászánunk évente negyed órát arra, hogy körbenézzünk a rendelkezésre álló lehetőségek közül, akkor igencsak megkímélhetjük pénztárcánkat, esetleg ugyanazért az összegért akár 50%-kal gyorsabb internethez is juthatunk.

A jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek közül a legelterjedtebb (és általánosságban talán a legolcsóbb) az ADSL előfizetés, a legjobb ár/érték arányban pedig az üvegszálas internet vezet. Vannak esetek, amikor csak a mikrohullámú vagy a mobilinternet jöhet szóba és van olyan eset is, amikor a kábelnet tűnik a legjobb választásnak. Bármelyiket is válasszuk (a szükség, a lehetőségek és az erre szánt összeg függvényében), mindenképpen célszerű szétnézni előtte az interneten.

Egyes szolgáltatóknál lehetőség van úgynevezett kombi csomagok előfizetésére is, amikor valamilyen másik szolgáltatást még az internet-szolgáltatás mellé választva jelentős kedvezménnyel juthatunk internethez (pl. internet + kábel tv, vagy internet + kábel tv + telefon egyben). Ennek egyetlen hátránya az, hogy amennyiben valamilyen műszaki hiba lép fel (pl. elvágják valahol a vezetéket, vagy mondjuk a szolgáltató karbantartást végez), akkor egyszerre több szolgáltatás sem érhető el.

Internet szolgáltatónk választása vagy váltása előtt érdemes felkeresni a szelessavkereso.hu oldalt, ahol lakhelyünk megadása után a találatokat tovább szűkítve részletesen kiválaszthatjuk, hogy milyen kritériumok alapján listázza ki a rendszer a különböző szolgáltatókat és a díjcsomagokat.

Jó ha tudjuk, hogy itt sem mindig a legjobbnak tűnő ajánlat a legolcsóbb. Hasonlítsuk össze az ajánlatokat több szempontból is és gondolkozzunk legalább egy éves időtartamban. Ma már az internet a legtöbb háztartásban olyan alapvető dolognak számít, mint az áram, vagy a telefon, így érdemes egy éves hűségnyilatkozatot aláírni, mert a szolgáltatás ára ezáltal jelentősen olcsóbb lehet. Az áraknál mindig az éves előfizetési díjat nézzük (egyben) és ne a havit, mert több helyen ez is csalóka, mivel egyes szolgáltatóknál az egyes csomagok első néhány havi díjai alacsonyabbak, ezáltal néhány hónap múlva sokkal többet kell fizetnünk. Ezen kívül pedig érdemes megkérdezni ismerőseinket is, hogy ki milyen szolgáltatónál fizetett elő és hogy mennyire van megelégedve az adott szolgáltatóval, szolgáltatással.

Forgalom-korlátos szélessávú internet-hozzáférést csak akkor válasszunk, ha tisztában vagyunk a havi forgalmunkkal és az rendszeresen a szerződésben foglaltakon belül marad.

Nem árt azt sem szem előtt tartani, hogy nincs mindenkinek szüksége feltétlenül a legnagyobb csomagra. Levelezésre, átlagos böngészésre az 1-2 megabites net is bőségesen megteszi. A szélessávú internetnek köszönhetően ma már egy átlagos weboldal betöltésekor nincs akkora különbség időben a különböző csomagoknál mint az internet hőskorában. A gép előtt ülve szakember legyen a talpán az, aki megmondja egy átlagos weboldal betöltési idejéből, hogy az egy 5, vagy egy 10 megabites interneten keresztül töltődött be. Nagy mennyiségű adat letöltésénél már persze más a helyzet, a sebességkülönbség olyankor jön elő leginkább. Vannak olyan helyek, ahol az üvegszálas net már-már olyan árban van, mint egy néhány megabites ADSL, így nem kérdés, hogy melyikre fizetünk elő, de azért ez még az ország nagy részén egy jó darabig csak álom marad.

Lehet spórolni az átutalásos fizetési mód kiválsztásával is, ez ugyanis általában olcsóbb. Valójában nem tehetné meg egyetlen szolgáltató sem, hogy azokat az előfizetőket, akik sárga csekken fizetik a havidíjat, megvágja 2-300 Ft-os többletköltséggel befizetésenként, de nem kell félteni őket, ugyanis erre is megtalálták a megoldást: nem a csekkes fizetés kerül többe 300 Ft-al, hanem az átutalásos kerül annyival kevesebbe. Ez persze ugyanazt jelenti, a tényeken nem változtat, csak jobban hangzik és így nem ütközik jogszabályba. További költségtakarékos lehetőség lehet az, hogy – ha már úgyis egy éves szerződést írunk alá, akkor – a teljes éves díjat egyben fizetjük ki a szolgáltatónak, mert általában ilyenkor szintén jelentős kezdvezményeket kaphatunk.

Végezetül pedig: mielőtt lejárna a hűségnyilatkozatunk, nézzünk szét újból a neten, hogy milyen csomagok vannak, hiszen ezek a díjak folyamatosan változnak és folyamatosan vannak akciók is, így egyáltalán nem biztos, hogy az a szolgáltatás, amire egy évvel ezelőtt, kedvezményes áron előfizettünk, ma is versenyképes a piacon.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!