Fájlok összefűzése, egyesítése Mac-en és Linux alatt

Megosztás az iWiW-en

Arról írnék néhány szót, hogy hogyan tudunk kettő, vagy több fájlt egymásba fűzni Mac OS X (vagy valamilyen Linux) alatt. Léteznek erre a feladatra különféle ingyenes és fizetős segédprogramok is, de tulajdonképpen nincs rájuk szükség, mert terminál segítségével ez a feladat egyszerűen és gyorsan megoldható.

Nyissuk meg a Terminált, navigáljunk el abba a könyvtárba, ahol az összeillesztendő fájlok vannak, majd írjuk be a következő parancsot:

cat file.001 file.002 > file.iso

Ahol a file.001 és a file.002 tartalma egy új fájlba, a file.iso-ba másolódik a megadott sorrendben. Amennyiben kettőnél több fájlunk van, egyszerűen csak egymás után felsoroljuk őket szóközzel elválasztva, a relációsjel előtt.

A továbbiakban leírnék még néhány nagyon alapvető dolgot (hátha valaki pont ezeknél akad meg).

Így tudunk elnavigálni egy adott könyvtárba (tételezzük fel, hogy a Downloads könyvtárban vannak a fent említett fájlok):

cd /Users/csaba/Downloads

ahol a csaba szót mindenki cserélje ki a saját felhasználói nevére. A fenti két parancsot egy parancsként is összekombinálhatjuk, a fájlok elérési útvonalának abszolút megadásával a következő képpen (egy sorba írjuk az alábbi parancsot):

cat /Users/csaba/Downloads/file.001 /Users/csaba/Downloads/file.002 > /Users/csaba/Downloads/file.iso

A fenti példa tömörítőprogramok által feldarabolt fájlokra (pl. RAR) nem alkalmazható és természetesen nem alkalmazható bármilyen fájlra eredményesen.

3 hozzászólás “Fájlok összefűzése, egyesítése Mac-en és Linux alatt” bejegyzésre

  1. Kornel says:

    Szia Csaba,

    Unix Executable File-okat szeretnek osszefuzni MAC-en. Tudnal segiteni? Van Valami kezenfekvo megoldasod?

    Elore is koszonom

    Kornel

  2. Csaba says:

    @Kornel: nem próbáltam még ilyesmit, de miért van szükség arra, hogy az ilyen fájlok össze legyenek fűzve? Gondolom, hogy feldarabolva nincsenek, mert nem akkorák, ha meg egymás után akarod futtatni őket, akkor meg arra nem biztos, hogy ez lenne a legjobb megoldás… 🙂

    Ha gondolod, írj egy e-mailt a csaba@dreambyte.hu címre (és írd le picit részletesebben, hogy értsem, hogy miért van ilyenre szükség), hátha kitalálunk rá valamit.

  3. szurkea says:

    Angyal vagy!!! Linux alatt ez a legelső parancssorom, ami SIKERÜLT:)
    Éljen a Csaba’s blog!

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!