Már a Saturn is árul iPad-et

Megosztás az iWiW-en

iPad a Saturn szóróanyagában

Általában nincs abban semmi különös, ha egy multi kínálatában megjelenik egy újabb informatikai eszköz, azonban az iPad ebből a szempontból most egy kivételes dolog, mégpedig az alábbiak miatt.

Amikor az Apple bejelentette az iPad-et az idei év elején, akkor még nem tudhatta előre, hogy mekkora sikere lesz. A megjelenés óta persze a fél világnak iPad-re van szüksége és a kaliforniai óriás gyártósorai kevésnek bizonyulnak ekkora kereslettel szemben, így most gyakorlatilag hiány van belőle szinte az egész világon.

Ebben még eddig mindig nincs semmi különös, megesett már másik nagy cégekkel is az, hogy alulbecsülték a keresletet, utána pedig nem győzték kiszolgálni a türelmetlen vásárlókat.

A gond az az, hogy az AAR-ek (Apple Authorized Reseller) ill. az APR-ek (Apple Premium Reseller, akiknek az Apple szigorú követelményeinek kell megfelelni) hivatalosan nem árulhatnak iPad-et, meg nem is tudnák leszállítani nekik a fentebb leírtak miatt. De az Apple-nek nem csak az iPad-ek szállításával van gondja, az ellátás sokszor akadozik, már régóta, más termékek esetében is.

Természetesen a kereslet attól nem csökken, hogy bejelentik, hogy majd legkorábban fél év múlva lesz csak kapható az adott termék. Az Apple elég naív, ha azt gondolja, hogy majd az emberek a világ minden táján ölbe tett kézzel megvárják azt a bejelentéstől számított 6-8-10 hónapot, ameddig az adott országban – vagy akár földrészen – hivatalosan elkezdik árulni az eszközt. Az emberek várakozás helyett megveszik szürkeimportból a terméket ahol tudják, akár még jóval drágábban is, megkerülve ezzel azokat a boltokat, akik tulajdonképpen milliókat költöttek arra a saját pénzükből, hogy az Apple termékeket árulhassanak a cupertinói cég által elvárt színvonalon.

Az ilyen, mint a Saturn is, meg simán behozza az iPad-et és árulja, mert ebbe az Apple-nek már nincs beleszólása (természetesen nem csak a Saturn árulja, több helyen is lehet kapni). Nyilván nem a Saturn-al és a többi ilyen kereskedővel van bajom, ők abból élnek, amit megvesznek és haszonnal továbbadnak, hanem az Apple-el van a gond, akik kiszúrnak azokkal, akik szinte mindent arra tettek fel, hogy almás termékeket árulnak. Azokkal, akik megfelelnek az Apple szigorú követelményeinek és sokszor ingyenes segítséget nyújtanak ezekkel a termékekkel kapcsolatban akkor is, ha épp nem abban az üzletben vásárolták őket. Azokkal, akik segítsége nélkül az Apple jóval kisebb cég lenne, mint amekkora most.

Az ezzel kapcsolatos írás az Appleblogon: Nem kapható Magyarországon az iPad, pedig de

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!