iPhone 4 és Safari 5

Megosztás az iWiW-en

A tegnap esti Keynote leginkább az iPad-ről és a legújabb iPhone-ról szólt. A Safari legújabb változatát pedig szépen csendben, a háttérben tették letölthetővé. Gondoltam, hogy így egy poston belül mindkettőről leírom röviden a véleményem.

iPhone 4

iPhone 4

Az első Apple termék, aminél csalódott vagyok a design miatt és ezt – úgy néz ki, hogy egyelőre – nem kárpótolja a nagyobb teljesítményű A4-es processzor, a nagyobb akksi, az elő- és hátoldali kamerák (melyek közül az egyik 5 megapixeles és hihetetlenül jó képeket csinál, valamint HD (720p) minőségben rögzít 30 fps-es videót), a HD videók lejátszása és szerkesztése (az utóbbi egy ilyen kütyüre minek?), a 3 mm-el laposabb készülék és a többi dolog, amit belepakoltak.

A kijelző felbontását mindkét irányban megduplázták (bár nekem az eddigi felbontással sincs semmi bajom), így négyszer annyi pixel áll rendelkezésre ugyanakkora felületen, ami ugye sokkal jobb minőségű és élesebb képeket jelent, de ezt viszont élőben kellene látni, leírni nem nagyon lehet.

Persze lehet olvasni, hogy sokaknak bejön az új külső, de legalább ugyanannyit (vagy többet) olvasni arról, hogy hánynak nem, mert az Apple-re nem ez a stílus volt eddig jellemző. Igaz, hogy a Keynote-on kiderült, hogy miért is vannak azok az elképesztő méretű illesztési hézagok a korábbi iPhone-okhoz képest az új készüléken, de akkor is… az Apple-től szerintem legtöbben nem ezt várták – de azért a korábban kiszivárogtatott fotóknak köszönhetően már lehetett némi elképzelés az új iPhone külsejét illetően…

Azért, hogy pozitív dolgokat is írjak róla, vagyis ami tetszik az új iPhone-ban: bár nyilván nem fényképezőgép helyett van, viszont akkor is nagyon jó minőségű képeket csinál az eddig látottak alapján, a készülék háza saválló acél (a korábbi műanyag helyett), valamit hajlékony és karcálló a kijelzőt fedő üveglap (ez utóbbi is majd kiderül, amikor a kezükbe veszik az első tesztelők). Tetszik a beépített giroszkóp, valamint a gyorsulásmérő, mely a gyorsulás mellett szögsebességet és gyorsulási sebességet is mér. Ezen kívül tetszik még a fent felsorolt újdonságok nagy része, csak a design… az maradhatott volna a régi.

Safari 5

Fél-egy napos használat után azt lehet mondani, hogy bizonyos oldalaknál talán hangyányival gyorsabb lett a 4-eshez képest – a DNS előtárazásnak, valamint a javított gyorsítótárazásnak köszönhetően – de a Chrome-ot még nem sikerült utolérni. Ez viszont szerintem nem olyan nagy ügy, igy is elképesztően gyors, mint szinte minden az OS X alatt.

A RAM használatot – amióta Mac-et használok – nem gyakran nézem meg, teljesen értelmetlenné vált figyelgetni, mert a Mac teszi a dolgát és nem a működésével kell foglalkozni, így nem tudok arról sem érdemben nyilatkozni, hogy mennyivel lett kevesebb és azt a gyorsabb JavaScript futtatást ennyike használat mellett még nem igazán vettem észre.

A Bing-et nem fogom használni továbbra sem keresőnek, az okosabb cím mező viszont hasznos újítás, de valljuk be, hogy ezt már a 4-es verzióba is beletehették volna, 2010-ben nem ez egy nagy újdonság.

A Web Inspector-t sem használom valami sokat, annak ellenére, hogy webre fejlesztek, de ezt a mostani újítást (az új Timeline panelt) meg fogom nézni, ezen kívül a Safari Extensions-re is kíváncsi leszek, hátha lesz köztük egy-két hasznos kiegészítés. Valójában csak egy dolgot hiányolok ezek után még mindig a Safariból, aminek egy jól megírt extension is eleget tudna tenni: ez pedig a Firefox-szerű könyvjelzősáv bal oldalon. Egyszerűen nem tudom megszokni, hogy akárhányszor előszedem a könyvjelzőket, a teljes böngészőablakban látom, a korábban nézett weboldal pedig eltűnik.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!