Az Ubuntu 10.04 LTS telepítése

Megosztás az iWiW-en

Ubuntu 10.04 LTS

Mint az előző postban írtam, szeretnék végigmenni az Ubuntu telepítésének lépésein, hátha kedvet csinálok a kipróbáláshoz azoknak, akik elsőre idegenkednek tőle.

Ez a leírás elsősorban azoknak szól, akik még egyáltalán nem csináltak ilyet, így a hozzáértők kezeljék ezt az írást megfelelő elnézéssel…

Telepítés előtti tudnivalók

Tételezzük fel, hogy sikerült az előző post végén található linkek segítségével letölteni az ISO fájlt, majd kiírni egy üres CD-re (akinek ez gondot okozott volna, annak itt egy leírás arról, hogy hogyan tudja kiírni az ISO fájlt Windows alatt). Amennyiben azon a gépen, amelyre az Ubuntut szeretnénk telepíteni, már fel van telepítve a Windows és az Ubuntut a Windows mellett szeretnénk használni, abban az esetben a szükség lesz egy olyan – lehetőleg üres és különálló – lemezterületre (partícióra) a merevlemezünkön, amelyre a rendszert fel tudjuk telepíteni.

Figyelmeztetés! E leírást mindenki csak saját felelősségére csinálja végig. Nem vállalok semmilyen felelősséget sem adatvesztéssel, sem egyéb más, olyan problémával kapcsolatban, mely ebből a leírásból közvetlenül vagy közvetve származik.

Az Ubuntut három féle képpen használhatjuk:

  • Használat a Live CD segítségével: ezzel a módszerrel tulajdonképpen nem telepítjük a gépre az operációs rendszert, egyszerűen csak CD-ről elindítjuk, a gép betölti a memóriába és így telepítés nélkül, aránylag gyorsan (néhány percen belül) egy szinte teljes értékű Ubuntut kapunk. Ennek előnye, hogy nem kell neki külön merevlemez vagy partíció és tulajdonképpen a CD-t vihetjük magunkkal bárhova, így telepítés nélkül szinte bárhol használhatjuk. Hátránya az, hogy a már előre feltelepített rendszerhez képest csak jóval lassabban, percek alatt indul el a rendszer és eléggé korlátozott lehetőségeink vannak pl. a programok telepítése terén.
  • Telepítés meglévő operációs rendszer mellé: lehetőség van arra, hogy más operációs rendszer mellett (pl. Windows XP, Vista vagy Windows 7) párhuzamosan használhassuk az Ubuntut. Ezt a módszert azoknak célszerű alkalmazni, akik valamiért nem tudnak, vagy még nem akarnak elszakadni teljesen a Windowstól. Számítógépünk indításakor a rendszer felajánlja mindkét operációs rendszert és a kurzormozgató nyilak segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik induljon el. Ha Windows alól Ubuntura szeretnénk váltani (vagy fordítva), abban az esetben csak újra kell indítani a gépet és kiválasztani a másik operációs rendszert. Ebben az esetben Ubuntu alól látni lehet majd a Windows-os fájlokat, ill. meghajtókat is, míg ez fordítva már nem mondható el. Ez a leírás is ezt a fajta telepítési formát feltételezi.
  • Telepítés a teljes merevlemezre: ebben az esetben általában nem egy másik operációs rendszer mellett, hanem az helyett van telepítve az Ubuntu.

Csináljunk helyet az Ubuntunak a számítógépünkön

Ezt a lemezterületet általában a Windows felhasználók leginkább a D: jelű merevlemezes meghajtóként (helyi lemez) ismerik, mert a legtöbb esetben a C: meghajtón található a Windows. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem a D: hanem az E:F:, stb… jelű meghajtó lesz az, amire telepíteni tudjuk az Ubuntut, de ez gépenként változhat.

A telepítésre kijelölt meghajtóról írjuk ki az adatokat valamilyen adathordozóra (CD/DVD/Pendrive/stb…), mert a telepítés során az azon található adatok elvesznek. Amennyiben Windows alatt a Sajátgépben a C: meghajtón kívül csak optikai (CD vagy DVD) meghajtók vannak és nincs egyéb betűjellel ellátott merevlemezes meghajtó, abban az esetben az Ubuntu nem telepíthető az adott számítógépre, csak a Windows felülírásával, vagy a merevlemez újrapartícionálásával.

A telepítés után nekem az Ubuntu 10.04-es változata kb. 3,5 GB helyet foglalt el a lemezen, tehát ha van egy legalább 5 GB méretű szabad partíciónk vagy merevlemezünk, akkor nyugodtan nekiláthatunk a telepítésnek.

Az Ubuntu telepítése

A telepítéséhez első lépésként tegyük be a telepítő CD-t a meghajtóba, majd indítsuk újra a számítógépet. Az indítás után hívjuk elő a boot menüt (általában az F8-as billentyűvel), majd válasszuk ki a listából a CD-ROM meghajtót.

Válasszuk ki a bal oldali listában a magyar nyelvet (1. kép), majd klikkeljünk az A(z) Ubuntu 10.04 LTS telepítése gombra (megjegyzés: a nyelv kiválasztása menü a képen láthatótól eltérhet). Ez után az időzóna beállítása jön (2. kép), majd válasszuk ki a kívánt billentyűkiosztást (3. kép). Az alsó szövegmezőbe próbáljunk bevinni néhány jellegzetes magyar betűt a billentyűzetről, pl.: őúű. Ha ezeket sikerült beírni, akkor az Ubuntu telepítője sikeresen felismerte a billentyűzetkiosztást. Általában ez nem okoz gondot a telepítőnek, de ha mégis más karaktereket látnánk a beíráskor, mint amilyen billentyűt leütöttünk, akkor válasszuk a Kiosztás felderítése rádiógombot, kattintsunk a Felderítés… gombra és kövessük az instrukciókat.

Lemezhely előkészítése

Ez a telepítés legtöbb figyelmet igénylő része, de nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Amennyiben valamilyen Windows-rendszer mellé szeretnénk telepíteni az Ubuntut, abban az esetben ügyeljünk arra, hogy ne írjuk felül a Windows-os partíciót. Ebben az esetben válasszuk a Telepítés egymás mellé és az indítandó kiválasztása rendszerindításkor feliratú rádiógombot. Az Ubuntu telepítője ki fogja választani az üres partíciót és az ábrán mutatni fogja, hogy a lemezen hol fog elhelyezkedni a másik operációs mellett az Ubuntu, ill. hogy mennyi szabad hely áll rendelkezésre.

4. kép – Lemezhely előkészítése

4. kép – Lemezhely előkészítése

Törlés és a teljes lemez felhasználása rádiógombot kiválasztva érzékeny búcsút vehetünk a Windows-tól és csak az Ubuntu fogja uralni számítógépünket. Ezt a lehetőséget így első nekifutásra csak akkor ajánlanám bárkinek is, ha egy olyan különálló számítógépre telepíti az Ubuntut, melyen nem okoz gondot a rajta lévő Windows végleges törlése.

Van még egy lehetőség: a Partíciók saját kezű megadása (haladóknak), de ezt nem részletezném most, mert a célom ezzel az írással az, hogy mindenki könnyen és gyorsan fel tudjon tenni egy használható Linuxot a gépére és kezdőknek tökéletesen megfelel az első két beállítás egyike.

Tehát válasszuk a már előbb említett Telepítés egymás mellé és az indítandó kiválasztása rendszerindításkor feliratú rádiógombot és klikkeljünk a Tovább gombra.

Kicsoda Ön? ablakban (5. kép) adjuk meg nevünket, majd az általunk kiválasztott jelszót. Ezután megadhatjuk a számítógép nevét, ill. azt, hogy kérjen-e jelszót a belépéshez, vagy jelszó nélkül is be lehessen lépni. Alapértelmezettként az van kiválasztva, hogy kérjen jelszót a belépéskor (én is ezt javaslom).

A következő ablakban (6.kép) áttekinthetjük az eddig beállítottakat, majd kezdődhet a telepítés folyamata (7. kép).

A telepítés befejeztével újra kell indítanunk a rendszert (8. kép). A CD-t az újraindítás előtt vegyük ki a meghajtóból. Amennyiben ezt a lépést elmulasztanánk, az Ubuntu figyelmeztet, hogy távolítsuk el a lemezt, majd nyomjunk egy Enter-t.

Ha ez is megvan, akkor újraindul a rendszer és ha az előbb azt választottuk, hogy kérje a jelszót a belépéskor, akkor egy ablak köszönt minket (9. kép), ahol ki tudjuk választani az adott felhasználónevet (jelenleg egy van csak), ill. be tudjuk írni jelszavunk. A Bejelentkezés gombra klikkelés után hamarosan láthatóvá válik az asztal:

10. kép – Az Ubuntu asztala

10. kép – Az Ubuntu asztala

Amennyiben a képernyőfelbontás nem megfelelő, abban az esetben meg tudjuk változtatni azt a képernyő bal felső részén található Rendszer » Beállítások » Monitorok menü segítségével (11. kép).

Ha a képernyő felbontása megfelelő, akkor tegyünk még meg annyit, hogy frissítsük a rendszert a következő képpen: válasszuk a Rendszer » Adminisztráció » Frissítéskezelő menüt (12.kép), majd a Frissítéskezelő ablakban kattintsunk a Telepítés gombra (13. kép). Ehhez a művelethez természetesen szükségünk lesz egy működő internetkapcsolatra…

Telepítés gomb megnyomásával a rendszer bekéri a jelszót (14. kép). Ha Ubuntut (vagy bármilyen Linux ill. Macintosh rendszert) használunk, akkor sokszor fogunk találkozni ezzel (vagy ehhez hasonló) ablakkal, ugyanis ezek a rendszerek a jogosultságok kezelésében (is) eltérnek a Windows-os társaiktól. Nem telepíthet akárki akármikor akármit, még a rendszer sem frissítheti magát, mindenhez jelszó szükséges.

De haladjunk tovább: a helyes jelszó megadása és az OK gomb megnyomása után elindul a csomagok letöltése (15. kép), mely az internetkapcsolatunk sebességétől és a letöltendő csomagok számától függően több időt is igénybe vehet. Előfordulhat, hogy a rendszer frissítése után ismét újra kell indítani számítógépünket (16. kép). Rendszerünk akkor naprakész, ha a fent említett Frissítéskezelő ablakában az A rendszere naprakész feliratot látjuk (17. kép).

Később a frissítések letöltését az Ubuntu bizonyos időközönként automatikusan fel fogja ajánlani, melyet fogadjunk el és bátran frissítsük a rendszert. A frissítések után bizonyos esetekben újra kell indítani a gépünket.

Legközelebb

Egy következő postban szeretném nagyvonalakban felvázolni az Ubuntu (és úgy általánosságban a Linux rendszerek) felépítését, néhány hasznos információt leírni az Ubuntuval kapcsolatban, ezen kívül pedig ajánlani és feltelepíteni néhány népszerűbb programot, megkönnyítve ezzel az esetleges átállást.

Addig is ha bárkinek bármilyen kérdése lenne ezzel kapcsolatban, kérdezzen nyugodtan hozzászólás formájában, melyre – legjobb tudásom szerint – megpróbálok válaszolni. 🙂

7 hozzászólás “Az Ubuntu 10.04 LTS telepítése” bejegyzésre

  1. H.László says:

    Nem olyan rég, de hasonló módon feltelepítettem az Ubuntu 9.10-et a 4-ik, “F” betüjelű NTFS partícióra amit alig használtam. a telepítés során megfeleztem az adott partíciót, és a másik feláéből alakítottam ki az EXT4 partíciót amire felraktam.
    Most viszont lenne egy olyan gondolm, hogy hogyan lehet egy Lenovo típusú gépre Ubunbtu Netbook 10.04-et telepíteni egy egységes 160 GB méretű C – rendszer mellé úgy hogy mindez adatvesztés nélkül menjen végbe. Mind-e mellet kialakítani egy EXT4 /home, és egy NTFS3g partíciót amit a Windows is tudjon kezelni?

  2. Csaba says:

    Ebben az esetben egy úgynevezett partíciómenedzser programra lesz szükség, mely segítségével úgy méretezhetünk át és/vagy oszthatunk fel több részre egy meglévő partíciót, hogy közben az esetlegesen rajta található operációs rendszer, valamit az adatok megmaradnak.

    Van több ilyen szoftver is, én most kerestem egy ingyeneset, mely többek között erről az oldalról tölthető le: http://download.cnet.com/Easeus-Partition-Master-Home-Edition/3000-2248_4-10863346.html

    Bár ezek a programok elég megbízhatóan működnek, de senkinek sem javasolnám, hogy adatmentés nélkül belefogjon egy ilyen műveletbe. Természetesen az adatmentést úgy értettem, hogy egy külső merevlemezre, vagy egy másik számítógépre mentjük át a gépen található összes adatunkat…

    Remélem, hogy tudtam segíteni. 🙂

  3. Molnár Péter says:

    Kedves Csaba!
    Nem tudom telepíteni az Ubuntu 10.04-et. Ehhez kérem a segítség! A Windows7 32 bites váltózatát használom, de a PC-m alkalmas a 64 bites futtatására is. A gépemen két fizikailag különböző merevlemez van.
    Win7(C:) Tulajdonságai: Egyszerű, alaplemez, NTFS, kifogástalan(Rendszer, Rendszerindítás, Lapozófájl, Aktív, Összeomlási memóriakép, Elsődleges partíció) Kapacitás137,33GB, szabad lemezterület 101,90GB
    Lemez 0 Tulajdonságai: Egyszerű, Alaplemez, Fájlrendszert nem látni, Kifogástalan (Aktív, Elsődleges partíció) Kapacitás 74,53GB ,szabad lemezterület 74,53GB
    Erre az utóbbira szeretném telepíteni az Ubuntu 10.04 32 bites változatát. A lemezt először próbáltam particionálni előre a windows alatt és úgy telepíteni az Ubuntut a wubi-val . Nem látta csak a C:-t és csak oda akart telepíteni, majd a telepítő lemezről amit magam írtam Néró képfájl íróval, de a partíció beállításakor szintén nem látja ezt a lemezt. Megpróbáltam a gépet elindítva az Ubuntu telepítő lemezről és a „kipróbálás” menü alatt particionálni és az NTFS-t átformattálni ext4-re. Ez sikerült is, látta a gép mint: /dev/sda, de amikor azután folytattam a telepítést, akkor a particionáláshoz érve már nem kaptam választási lehetőséget a géptől, Csak a C:-t (úgy emlékszem, hogy /devb/sda) látta. Kipróbáltam a telepítési lehetőségek valamennyi variációját (kézi, teljes lemez, teljes partíció, másik OP mellett) Egyik sem adott lehetőséget a D: re.
    Nagyon szeretném feltelepíteni az Ubuntut! Várom segítő válaszát, üdvözlettel,
    Molnár Péter

  4. Csaba says:

    Kedves Péter!

    A helyzet az, hogy bár eddig már jópár gépre telepítettem Ubuntut, de ilyen esettel még nem találkoztam. Gondolom, hogy nem olyan bonyolult a megoldás, mint amilyennek elsőre látszik, de így távolról – és az eddigi Ubuntus tapasztalataim alapján – nagy valószínűséggel nem tudok Önnek érdemben segíteni.

    Viszont mindenképpen ajánlanám a hazai Ubuntu közösség fórumát, ahol szerintem hamar megoldást találnak a fenti problémára.

  5. Molnár Péter says:

    Kedves Csaba!
    Köszönöm a gyors válaszát!
    Üdvözlettel, Molnár Péter

  6. Nasgoon says:

    LifeBook S7020 FujitsuSiemens.
    A valaki a fenti Notebookra akar telepíteni Ubuntut, akkor a 10.04-es javaslom! Prímán fut, prímán kezel mindent. A 11.04-es nekem kicsit átláthatatlan, és sok helyet “eszik”. A régebbi verziók meg “ezt-azt” nem támogatták a Notebook-on!
    A gépen eredetileg WXP-volt, de nem én személy szetint nem kedvelem az XP-t, a sok különböző driver-felpakolása miatt.
    A gép specifikációja: Centrino M 1,8 Ghz proci, 1 Gb DDR Ram, 80 Gb SATA1 HDD. Intel Chipset.

    Szóval: Hajrá 10.04 LTS

  7. Csaba says:

    @Nasgoon: köszi az infót, lehet, hogy valakinek jól jön majd.

    A 11.04-es nekem egyáltalán nem megy fel (igaz, hogy csak VirtualBox-on próbáltam), ill. egyik ismerősöm is jelezte, hogy neki sem akar felmenni az otthoni gépére.

    Amennyit eddig láttam a 11.04-ből, arra azt mondanám, hogy közel sem annyira szimpatikus, mint a 10.04-es. Az Ubuntunál is az az érzésem, hogy kezdik elrontani, mint az OS X-et az Apple-nél…

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!