Megjelent az Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx)

Megosztás az iWiW-en

Ubuntu 10.04 LTS

Mint ahogy korábban már írtam róla, minden év áprilisában és októberében, vagyis 6 havonta megjelenik az Ubuntu újabb és újabb kiadása. A 2010. áprilisi kiadás a tegnapi napon jelent meg, így erről szeretnék írni hamarosan egy hosszabb bejegyzést is, ahol végigmennék egy telepítésen és néhány alapbeállításon lépésről lépésre (igazán nem bonyolult dolog), hogy segítséget nyújtsak azok számára, akik elsőre idegenkednek tőle.

Aki még nem jártas annyira ebben a témában és esetleg szeretné kipróbálni az Ubuntut, annak a telepítés előtt szeretném ajánlani a már fent belinkelt Élet a Windowson túl című írásomat is.

Néhány mondat az Ubunturól

Az Ubuntu szó jelentése “emberiesség másokkal szemben”. A rendszer egy Debian alapú disztribúció, mely mögött a Canonical Ltd. és az az afrikai illetőségű Mark Shuttleworth áll, aki 2002-ben a világ második űrturistája volt.

Az Ubuntunak többféle kiadása van: asztali és szerver, 32 ill. 64 bites, GNOME ill. KDE-s változat (ezen kívül van egy 32 bites, netbookokra optimalizált változat is).

A rendszer verziószámai a kiadás évéből és a kiadás hónapjából tevődnek össze (2009.10 → 9.10, vagy 2010.04 → 10.04). A kódnevek egy azonos betűvel kezdődő melléknévből és egy állatnévből állnak (a mostani kiadásnál ez Lucid Lynx, ami Értelmes hiúzt jelent).

Némely verziószámok mellett – pl. a mostani mellett is – találunk egy LTS (Long Term Support) rövidítést, mely arra utal, hogy ez a verzió a szokásosnál jóval hosszabb ideig lesz támogatva (asztali verzióknál 3, a szerver változatoknál pedig 5 évig).

A hazai közösséget az Ubuntu.hu domain alatt érhetjük el, ahol rengeteg hasznos információt tudhatunk meg erről a témáról, ill. a fórumban válaszolnak mindenkinek, aki elakad vagy akinek bármilyen segítségre van szüksége ezzel kapcsolatban.

Ingyenes

Sokan nem tudják, hogy a legtöbb Linux disztribúció (így az Ubuntu összes kiadása is) teljesen ingyenes. Ingyenesen letölthető, kiírható CD/DVD-re, a CD/DVD korlátlan mennyiségben lemásolható, továbbadható és tetszőleges számú számítógépre telepíthető. Úgy hogy sokkal jobb lenne, ha ezt másolná mindenki, nem a Windowst… 🙂

Az Ubuntu letöltése

Az Ubuntut CD vagy DVD képfájlként tölthetjük le az alábbi linkek valamelyikéről. A letöltés után a fájlt egy tetszőleges CD író program segítségével ki tudjuk írni egy üres adathordozóra és kezdődhet is a telepítés. Aki nem tudja eldönteni, hogy melyik változatot válassza, az a 32 bites alap, asztali változatot töltse le és azt írja ki, az egészen biztosan jó lesz.

  • Az Ubuntu 10.04, asztali változat, FSN.hu: 32 bit, 64 bit
  • Az Ubuntu 10.04, asztali változat, Ubuntu.com: 32 bit, 64 bit

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!