Élet a Windowson túl

Megosztás az iWiW-en

Az Ubuntu 9.10 kezelőfelülete

Mivel túlnyomórészt Windows-felhasználók látogatják ezt a blogot és az ismerőseim nagy része is Windowst használ, ezért szeretnék írni arról, hogy milyen az élet a Windows nevű operációs rendszer nélkül, egészen pontosan azon túl.

Épp a héten mosolyogtak meg megint azért, mert egy kb. 4-5 perce homokórázó Windows XP mellett állva kijelentettem, hogy ilyen Linux és Mac alatt nincs. Sajnos a Windowst használóknak teljesen természetes, hogy folyton a homokórára kell várni, vírusírtót kell telepíteni, folyton a rendszert kell karbantartani és nem egyszer nem segít más a problémákon, mint egy újratelepítés. Az eddigi “csúcstartó” Windows XP, amit ismerek, az egy kb. 5 éve feltelepített példány, de hozzá tartozik az is, hogy ez egyrészt nagyon ritka eset, másrészt pedig mára már az is nagyon belassult annak ellenére, hogy szinte csak szövegszerkesztésre és netezésre van használva.

Sajnos sokan nem is tudják, hogy a Windowson túl is van élet és nem is csak egy lehetőség van a váltásra, ráadásul azoknak is a nagy része ingyenes…

Alternatívák

A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a váltásra a GNU/Linux (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak Linux-nak írom). Azon belül is talán kezdőknek az Ubuntu nevű disztribúció ajánlott, melyet általában gépünk minden további bővítése nélkül fel tudunk telepíteni, akár a Windows mellé is, így a számítógép indításakor mi tudjuk kiválasztani, hogy a Windows vagy a Linux induljon el. Ezt akkor célszerű így csinálni, ha valamilyen oknál fogva mégis szükségünk lesz később a Windowsra, esetleg nem egyből szeretnénk áttérni az új operációs rendszerre, hanem előtte szeretnénk közelebbről is megismerkedni vele.

A Mac OS X Leopard kezelőfelülete

A másik alternatíva a Macintosh. Aki teheti, annak ezt javaslom, bár ez nem telepíthető legálisan (meg letöbbször sehogyan sem) arra a gépre, amin eddig a Windowst használtuk. Tehát be kell szereznünk egy Macintosht (ami egy Mac OS X futtatására alkalmas számítógép, egyszerűbben: Mac). Ennek már magasabb anyagi vonzata van, egy ilyen új gépet jelenleg kb. 160-165 ezer Ft-tól lehet kapni (Mac mini), viszont 100-ból 98 embernél a számítógépről alkotott összes eddigi elképzelését meg fogja változtatni. 🙂

Miért érné meg váltani?

Szeretném az elején leszögezni: nem mindenkinek éri meg váltani, azonban rengeteg ember van, aki sokkal jobban járna a váltással (csak sokan nem tudnak róla).

Talán ahány felhasználó, annyi válasz. Például azért éri meg váltani, mert az operációs rendszerek ezen oldalán nincs szükség vírusírtó programokra, nem kell a vírusoktól tartani. Mert nincs szükség az operációs rendszer folytonos “bizergálására”: ha a frissítések fel vannak telepítve, akkor egyszerűen csak használnunk kell. Mert nem kell folyton a homokórára várni és várni és várni… mert a programok pl. sokkal gyorsabban indulnak és stabilabban futnak. A rendszerek gépigénye is kisebb és így egy ugyanolyan rendszeren sokkal gyorsabb a Linux és a Macintosh, mint egy Windows. Egyszóval “erre felé” sokkal nyugodtabb az élet, mint Windows alatt.

Kinek nem éri meg váltani?

Egyszerűbb leírni azt, hogy kinek nem éri meg váltani, mint azt, hogy kinek éri meg. Azoknak nem éri meg, akik valami olyan programot használnak, ami csak Windowson létezik. Ez lehet valami speciális program, vagy lehet egy olyan számítógépes játék, aminek nincs Linuxos vagy Maces változata és Linux alatt a WINE nevű program sem képes futtatni. Mindenki másnak nagy valószínűséggel megéri a váltás.

Szoftverek

A legtöbb, Windows alatt általánosan használt program elérhető Linux és Mac alatt is: Firefox, Thunderbird, Opera, OpenOffice.org, Skype, Picasa, Google EarthVLC Media Player, Transmission, stb. Ezeknek a programok mind léteznek Ubuntu és Macintosh alatt is.

Van két program, amit a népszerűsége miatt megemlítenék, mivel ezek szinte mindig szóba kerülnek: ez az MSN és a Total Commander. Linux alatt nincs MSN, csak alternatívája van (pl. Pidgin vagy aMSN). Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy lehet MSN-ezni, de mégsem egészen olyan, mint ha MSN-t használnánk és sajnos a videokamera használatát is el lehet felejteni még egy darabig az MSN-en, Linux alatt. Ezt köszönjük meg a Microsoftnak, akik nem tették nyílttá az MSN szabványt, viszont nem is hajlandóak elkészíteni az MSN Linuxos változatát… Bár Macintosh alá kiadta a Microsoft az MSN-t, de sok köszönet nincs benne, én pl. a számomra sokkal jobban használható Adium-ot telepítettem fel.

Total Commander: Linux alatt a WINE nevű program segítségével futtatható (esetleges alternatíva: Gnome Commander, Midnight Commander), Mac OS X alatt a magyar fejlesztésű ForkLift nevű fájlkezelőt célszerű használni, ez viszont nem ingyenes (bár tulajdonképpen a Windowsos Total Commander sem az). Természetesen a fentieken kívül még sok ezer program érhető el mindkét rendszerre.

Miben jobb a Windows?

Nem akarok teljesen elfogult lenni ebben a témában, ezért megemlíteném a Windows előnyeit is.

Az legnagyobb érv a Windows mellett az, hogy jelenleg még a legtöbb ember azt használja. A második legnagyobb az az, hogy “azt szoktam meg”.

Ezen kívül szóba jöhet még még a platformra készült szoftverek mennyisége. Nyilván ez a Windowsnál a legtöbb, mivel az a legelterjedtebb, tehát ha egy feladatra Windows alatt keresünk egy programot, akkor arra könnyebben találunk. Ehhez kapcsolódik valamennyire az is, hogy néhány speciális program nem létezik Linuxra és Macre, de akinek ezekre szüksége van, az valószínű, hogy nem az én blogomat fogja olvasni, úgy hogy ezeket most nem részletezem.

Ami a kompatibilitást illeti: sokszor okoznak gondot Linux és Mac alatt a Microsoft Word dokumentumok, Excel táblázatok és PowerPoint bemutatók. Linux alá nem adta ki az Office-t a Microsoft, így ott valami mást kell keresni (leginkább az ingyenes OpenOffice.org, vagy NeoOffice irodai programcsomagokat szokták használni). Macintosh rendszerekre viszont kiadták az Office programcsomagot, így ha sokat dolgozunk mástól kapott Word/Excel/PowerPoint fájlokkal, és nekünk is sok felé kell küldeni, akkor a kompatibilitás miatt mindenképpen érdemes beszerezni a Microsoft Office-t. Ezen kívül még lehetőség van az Apple által fejlesztett iWork irodai programcsomag használatára, ami tartalmazza a Pages nevű szövegszerkesztőt, a Numbers nevű táblázatkezelőt és a Keynote nevű bemutatókészítőt.

Hiányosságok a Windows-al szemben

A Linux picit fapados a Windowshoz képest, de ez is szokás kérdése. Ha valami bonyolultabb dolgot szeretnénk megoldani, akkor bizony többször is szükségünk lehet a parancssor használatára ami a kezdőket könnyen elriaszthatja, ill. vannak dolgok, amiket az elején sokkal bonyolultabb beállítani. Ha viszont ez megvan, akkor onnantól kezdve nagy valószínűséggel csak használnunk kell a rendszert, nem pedig harcolni vele…

A Macintoshnál meg kell említeni negatívumként a magas árat és azt, hogy jelenleg a szervizelése Magyarországon (ha netán mégis gond lenne vele) nem egy leányálom. Nem csak a szervizelés, hanem még egy egyszerű hardver elem cseréje is problémás. Viszont letisztult kezelőfelületével, egyszerű és logikus felépítésével és hihetetlen gyorsaságával számomra felülmúlja az általam ismert másik operációs rendszereket.

Folytatás

A későbbiekben szeretnék írni az Ubuntu telepítéséről, valamint szeretném bemutatni mind az Ubuntu, mind a Mac OS X-et azoknak, akik eddig ezekről a lehetőségekről még nem hallottak. Természetesen a lap alján, a kommenteknél kérdezni is lehet, a lehetőségekhez képest igyekszem válaszolni is…

Mivel az Ubuntu új verzióinak kiadása évente két alkalommal történik (minden év áprilisában és októberében), ezért az Ubuntu telepítéssel szeretném megvárni az Ubuntu legújabb, 2010-es áprilisi kiadását (Lucid Lynx).

5 hozzászólás “Élet a Windowson túl” bejegyzésre

  1. Kamen István says:

    Először is gratulálok a Blogodhoz. Sok érdekes témát feszegetsz benne , s bár a blog általában egy személyes dolog ezekben a témákban sztem elég szubjektiv irásokat publikálsz.

    És csak egy megjegyzés : Mint az írásodból kiderül te teljes egészében a Mac os x mellet tetted le a voksodat ami nem baj , de a windows-t lescerélni egy átlag embernek sztem teljesen felesleges pont akinek csak net-re használja pont a megszokás miatt. De pl én is mint tudod windowst használok és évi két telepítés mellet teljesen meg vagyok elégedve az xp-vel. csak akkor romlik el amikor én hibázok és olyan sok programot teszek fel amit nem bir el a gép rendszere, és ami nem utolsó szempont ezeknek a programoknak a nagyrésze teljesen felesleges.
    És ha nem lenne windows akkor sztem a rendszer gazdák nagyrésze munkanélküli lenne abbol pedig van elég
    ÜDV. KAMEN ISTVÁN

  2. Csaba says:

    Köszi Isti! 🙂

    Tapasztalatból írom, hogy pont azoknak nem lenne felesleges a váltás mondjuk Ubuntura, akik csak netre használják, meg e-mailezésre. Gyakorlatilag ugyanazokat a programokat használhatják (aki meg webes levelezőt használ, az meg főleg), ugyanakkor kapnak egy gyorsabb, teljesen ingyenes rendszert, aminek kisebb a gépigénye, biztonságosabb és nem kell vírust írtani, tűzfalat állítgatni. Pont ez a réteg az, aki a legtöbbet szenved a vírusok miatt, mivel korlátozottabbak az ismereteik.

    A rendszergazdákat nem kell félteni annyira, megtalálnák a módját, hogy megéljenek, de azoknak egyébként sem csak annyi a munkájuk, hogy vírust írtanak és Windowst telepítenek.

    Egyébként tudom, hogy Te pl. pont nem tartozol azok közé, akiknek megérné váltani, legalábbis Linuxra nem, de ettől még sok ismerősöm van, aki ha nem úgy gondolkodna, hogy “azt szoktam meg”, akkor jóval nyugodtabb lenne az élete. 🙂

  3. Seregi Attila says:

    Először is had gratuláljak a bloghoz.Nagyon jó a stílusa és nagyon értelmes jó témákkal foglalkozol.Tennék néhány megjegyzést remélem nem probléma.6 éve használok linuxot de nem tartozom a vérprofi konzolhuszárok közé.Ubuntulinuxot használok teljes megelégedéssel.Van egy Win XP is a gépen mert a gyerekek játszanak vele.Én azonban minden előforduló feladatot megtudok oldani linux alatt.És nem kell használnom egyáltalán konzolt.A Total Commandernek van egy nagyon jó alternatívája a Krusader. Mindent tud amit egy Total Commander tud sőt még többet is és egyszerű használni, a kezelése teljesen megegyezik a windowsos program kezelésével. A mesengerhez annyit fűznék hozzá, hogy aMsn-t használok és a kamerát is tudom használni vele.Simán beállítható csak egy-két egérkattintás az egész.
    És kinek éri meg váltani.Ahogy már írták azoknak akik nem valamiféle speciális programot használnak (pl CAD, tőzsdei szoftverek ) hanem teljesen átlaguserek.Én a lakóhelyemen 40 embernek telepítettem a gépére és elégedetten használják azóta is.
    Hát csak ennyi.
    Mindenkinek szép napot!
    Seregi Attila

  4. Csaba says:

    Köszönöm! 🙂

    A Krusadert én is kipróbáltam, de mivel KDE-s programról van szó, ezért valahogy úgy éreztem, hogy nagyon nem illik bele az Ubuntu GNOME környezetébe, teljesen más stílus. Persze a funkcionalitását tekintve sokkal jobb, csak egyszerűen nem tudtam megszokni. Meg úgy voltam vele, hogy már az is zavart, ha valami a Windows-ra emlékeztetett. 🙂

    Az aMSN-el megint a kinézete volt a bajom. Azért persze kipróbáltam, de a Pidgin hiába sokkal egyszerűbb és fapadosabb, valahogy mégis az tetszett meg jobban. Persze nem vagyunk egyformák és ennek köszönhetően szinte minden szoftvernek megvan a maga rajongói tábora.

    A kamerát köszi, hogy írtad, ez most nekem nagy újdonság, de nagyon örülök neki.

    Ahhoz a 40 emberhez pedig engedd meg, hogy én gratuláljak, akik Rajtad keresztül ismerkedtek meg a szabad szoftverek világával! 🙂

  5. Attila says:

    Sziasztok! A Mac OS életérzéshez javaslom nektek a Macbuntu 10.10 operációs rendszert. Pont úgy néz ki, mint a Mac, a legújabb programokat futtatja : Google Chrome 10.0 , Firefox 4.0 , nagyon szép kivitelű, gyors és biztonságos. Természetesen
    az Ubuntura épül.

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!