Adobe Creative Suite 5 (Adobe CS5)

Megosztás az iWiW-en

Hamarosan megjelenik az Adobe Creative Suite programcsomag 5-ös változata (CS5). A benne lévő programok közül szinte csak a Photoshopot használom. Annak idején az 5-ös változattal kezdtem az ismerkedést, jelenleg a Photoshop a 11-es változatnál tart (Photoshop CS4).

Talán a 6-os változatot használtam a legtovább és szinte csak három dolgot hiányoltam belőle, melyek a következők:

Font preview: ha valaki nem csak azokkal a fontokkal dolgozik, amelyek alapban a gépre vannak telepítve, hanem van a gépen több száz másik is, akkor azért ennek a funkciónak nagy hasznát veszi. Illustratorban tudtommal ez a funkció már sokkal korábban benne volt, a mai napig nem értem, hogy miért nem tették korábban bele ezt a Photoshopba is.

Bézier-görbékre való írás lehetősége: ezt sokat nem használtam, de valahogy alap dolognak tartottam volna, hogy a Photoshop is tudja ezt.

Sebesség: bár ez nem egy funkció, hanem tulajdonság és valójában ez mára már kevésbé aktuális, mert Macintosh alatt az indítás csak néhány másodpercet vesz igénybe. Nem szoktam kilépni belőle, úgy hogy ha az ikonjára kattintok, villámgyorsan előhozza és már használhatom is.

Annak ellenére, hogy ennyit fejlesztették, olyan nagy újdonságokat egyszer sem tettek bele, ami számomra sokat jelentene (azért persze tettek bele egy rakás jó dolgot, csak jól megvagyok nélkülük is). Valójában a mai napig meglennék az 5-ös változattal is, talán csak a fenti pár dolog miatt nem azt használom.

Sok helyen lehet olvasni, hogy a Photoshopnak van alternatívája, de ez szerintem nem így van. Inkább azt lehetne mondani, hogy vannak olyan programok, amelyek próbálnak utána menni, vagy bizonyos képszerkesztési feladatokat el lehet végezni azokkal is, de egy lapon nem lehet említeni egyiket sem vele.

Mindjárt írok is két ilyen programot: az egyik a GIMP, aminek jobban nem is ronthatták volna el a kezelőfelületét. Mint ha szándékosan csinálnák volna ennyire használhatatlanra. A másik, az ígéretesnek tűnő Pixelmator, de ebből is hiányoznak olyan alap funkciók, melyekre egy grafikai munkát végző embernek szinte folyamatosan szüksége lenne, így ez is felejtős — legalábbis még egy darabig — annak ellenére, hogy az 59 dolláros ára igen barátságos a Photoshop 699 dolláros árához képest.

Itt jegyezném meg, hogy az upgrade az Photoshopnál 199 dollárba kerül, tehát még a frissítés is több mint háromszor annyi, mint a teljes Pixelmator. A GIMP bár ingyenes, de a kezelőfelülete a folyamatos munkára számomra egyszerűen alkalmatlan.

2 hozzászólás “Adobe Creative Suite 5 (Adobe CS5)” bejegyzésre

  1. Simon Bishop says:

    Szió!

    Gáz, ha én egy absz. régebbi CS2-es verziót használok ( azt is ritkán ), csak azért, mert magyarishul van meg ? 😀 Igénytelen vagyok, mert viszonylag kevés dologra kell. De majd ha lesz lehetőségem összeismerkedni az újabb verziókkal, szívesen szerét ejtem. Addig viszont maradok a jól beváltnál… 😀

    Üdv

    S.B.

    Ui: Köszi a switchet! Otthonra végül nem lett jó, de a Tanodába tutira bevált! Ugyanis ha a hegy nem megy Mohamedhez… … behoztam a gépet! És lőn net! 😀

  2. Csaba says:

    Jó az. 🙂 Én sem a CS4-et használom, szerintem a legtöbb embernek elég a régebbi változat.

    A magyar verziót én nem szeretem (talán azért mert mindig is az angol volt meg és azt használtam csak). Egyszer ültem olyan gép elé ahol magyar nyelvű Photoshop volt, nem is találtam meg a menüben semmit.

    Switch: annak idején legalább 3 órát szórakoztam vele, áramtalanítás, stb., de nem volt jó. Úgy járt, mint a fényképezőgépem: az is elromlott, napokig be sem kapcsolt, félretettem, kb. 2 év múlva előszedtem és most semmi baja. 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!