Sweet Home 3D

Megosztás az iWiW-en

Nagyon jó kis szoftverre bukkantam az elmúlt héten egy ismerősöm jóvoltából. Van egy Sweet Home 3D nevű lakástervező és lakberendező szoftver melynek segítségével 2D-ben, bárki könnyedén megtervezheti meglévő vagy jövőbeli lakását (kb. ugyanúgy, ahogy egy milliméterpapíron), berendezheti a saját elképzelése szerint és tervezés közben már egyből 3D-ben láthatja a végeredményt. A 3D-s változat elforgatható és tetszés szerint tovább alakítható, módosítható.

A szoftver egyszerűen használható, többplatformos (tehát megy Windows, Mac és Linux-os környezetben is, ugyanis Java alapú), ingyenes, magyar nyelvű kezelőfelülettel is rendelkezik és mindössze 21.2 MB-os a Mac-es változata.

Ha mindez nem lenne elég érv valakinek ahhoz, hogy kipróbálja, akkor még megemlítek pár apróságot: a programban megtalálható dolgok mellett különböző 3D-s objektumok importja is megoldható (ágy, asztal, szekrény, autó, bármi) és ezeket valamilyen szinten textúrázhatjuk is. A különböző bútorok 3D-s változata (a szoftver egyébként OBJ, DAE, 3DS, LWS formátumokat támogat), letölthető az internetről, importálás után pedig csak meg kell adnunk a pontos méreteket, színt, esetleg textúrát és máris látni fogjuk, hogy hogy fér el az adott bútor a szobában és hogy azon a helyen hogyan mutat. Jó esetben valami ilyesmi lesz a végeredmény:

Töltsétek le és próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni. Főleg akkor nem, ha a közeljövőben lakberendezésen töritek a fejeteket, vagy jobban érdekel benneteket a téma.

Egy kis kiegészítés: rengeteg ilyen előre elkészített, ingyenesen letölthető és használható modell található az interneten, érdemes utánuk nézni. Talán legegyszerűbb valamelyik keresőben rákeresni a „free furniture 3d models”, vagy hasonló kulcsszavakra.

6 hozzászólás “Sweet Home 3D” bejegyzésre

  1. codee47 says:

    Ez érdekes, köszi a tippet, biztosan ki fogom próbálni 🙂

  2. Erica says:

    Szia!
    Egy kérdésem lenne: emeletet lehet készíteni benne?
    Előre is köszi!
    Erica

  3. Csaba says:

    @Erica: jelenleg azt nem (és boltívet sem), viszont jó hír, hogy folyamatosan fejlesztik, így van rá esély, hogy belekerülnek ezek a dolgok is.

    Az emeletre azt tudnám tanácsolni, hogy csináld meg az alsó szintet, mentsd el, majd mentsd el más néven és ez a második legyen az emelet. Egyelőre sajnos nincs jobb megoldás.

  4. LazyB says:

    Ha a 3.4 -es verziód van fent akkor a doboz nevű elemmel ami az egyéb mappában van felemeled fal magasságig és beállítod pl 10 cm vastagnak akkor olyan lesz mint egy galéria, amire tudsz pakolni pl széket, asztalt stb.
    Remélem tudtam segíteni!

  5. Csaba says:

    Köszi a tippet. 🙂

  6. Ferenc says:

    Hogyan tudok szint eltolást,( süllyesztett nappali ) illetve függöny falat készíteni?? Amúgy nagyon szuper program, csak ajánlani tudom!

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!