Google Chrome ikon lecserélése Mac-en

Megosztás az iWiW-en

Már vártam – pontosabban szólva reménykedtem, hogy minél később következik be a dolog – hogy a Google Chrome lecseréli a saját ikonját, de tegnap megtörtént. Természetesen az első dolgom az volt, hogy előkerestem a régi ikonokat és egyből visszacseréltem őket a régiekre.

Ebben a bejegyzésben ezt a folyamatot szeretném bemutatni, lépésről lépésre.

Először is szükségünk lesz a régi ikonokra, amik Mac OS X alatt .icn kiterjesztésű fájlok és az alkalmazáson belül találhatóak meg). A Google Chrome.app valójában két ilyen fájt is tartalmaz: az egyik magának az alkalmazásnak az ikonja, a másik pedig azoknak a dokumentumoknak az ikonja lesz, melyek a Chrome-hoz vannak hozzárendelve.

Első lépésként töltsük le a régi Chrome ikonokat tartalmazó tömörített fájlt innen.

Ha ezzel megvagyunk, akkor nyissuk meg a Findert, majd navigáljunk el az Applications könyvtárba, ott pedig keressük meg az előbb említett Google Chrome.app fájlt. Klikkeljünk rá jobb egérgombbal, majd válasszuk a menüben a Show Package Contents lehetőséget:

Ekkor megnyílik egy új ablakban a Google Chrome.app fájl tartalma. Egyetlen könyvtár van benne Contents néven, amit szintén nyissunk meg, majd utána lépjünk be az abban található Resources könyvtárba.

Itt látni fogjuk a két fájlt, ami az új ikonokat tartalmazza: app.icns és a document.icns. Ezt a két fájlt fogjuk felülírni az imént letöltött fájlokkal.

Ha eddig nem tettük volna meg, akkor most tömörítsük ki az imént letöltött old-google-chrome-icons.zip-et és a benne lévő két ikonfájlt húzzuk be ebbe a könyvtárba.

Valószínű, hogy ezt nem fogja szó nélkül hagyni az OS X, ezért a felugró ablakban válasszuk a Replace, a következő felugró ablakban pedig az Authenticate lehetőséget, majd adjuk meg jelszavunkat.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor lecseréltük az új Chrome ikont a régire, az viszont elképzelhető, hogy pl. a Dockra húzott Applications könyvtár még a régi ikont mutatja. Ezt a problémát az alábbi módon lehet a legegyszerűbben megoldani: nyissuk meg a Terminalt és írjuk be parancssorba a következő parancsot:

killall Dock

Mostantól ismét a régi ikon ül a Dockon a Google Chrome neve alatt és ezt látjuk az Applications könyvtárban is. A fenti módszerrel természetesen szinte bármilyen más alkalmazás ikonja tetszőlegesen lecserélhető.

Frissítés: mivel a fent említett ikonok a Google Chrome.app-ban vannak tárolva, ezért amikor a Chrome frissíti magát, az ikonokat is visszacseréli az újakra. Ilyenkor újból végig kell csinálni a fenti műveleteket (másodszorra már sokkal gyorsabban fog menni). 🙂

3 hozzászólás “Google Chrome ikon lecserélése Mac-en” bejegyzésre

  1. Wilmos says:

    Körülnéztem itt egy kicsit… Tetszik!
    Ez a Google hülyeség meg fel sem tünt eddig (nekem nincs a dock-ban, csak ritkán használom (flash-hez…:-))) nade most iziben lecseréltem az ikont. Nem is értem őket… ez most minimalistább volt? De milyen csúf…

  2. Csaba says:

    Nekem egyből feltűnt, mert a Dockon van az ikon. 🙂
    Azt elfelejtettem a bejegyzésben megemlíteni, hogy amikor a Chrome frissíti magát, akkor az ikonokat is lecseréli, mivel azok a Chrome-on belül vannak eltárolva.

  3. Wilmos says:

    Igen, gondoltam rá én is, úgyhogy a régi jó ikonokat eltettem külön is, biztos helyre, hogy a következő frissítésnél ismét kéznél legyenek…:)

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!