A Tenere fája

Megosztás az iWiW-en

L'Arbre du Ténéré — A Tenere fája (1961)

A Tenere a Föld legnagyobb sivatagának, a Szaharának egy része. Ezen a vidéken állt 1973-ig egy — a világ legmagányosabb fája, vagy a Tenere fája jelzővel illetett — akácia. Azért nevezték így, mert kb. 400 (négyszáz!) km távolságon belül nem volt másik fa. Mivel ugye a sivatagban nem igazán vannak tájékozódási pontok, ezért érthető, hogy egy ilyen fa a karavánutak egyik fontos tájékozódási pontja.

A Wikipédia szerint ez az egyetlen fa, melyet még az 1:4,000,000 léptékű térképek is jelölnek. Csak hogy könnyebben el tudjuk képzelni: egy ilyen térképen 1 cm az 40 km-es távolságot jelent. Tehát mondjuk egy ilyen méretarányú, kisebb falitérképen elfér egész Európa és ezen egy magányos fát külön feltüntetnek.

A lényeg most jön: képzeld el a sivatag közepén ezt a magányosan álló fát, szétnézel és mindenhol csak homok, ameddig a szem ellát. Szóval ott van ez a fa és egy részeg líbiai kamionsofőr  nem tudja kikerülni, nekimegy, így a fa kidől.

Szerintem ez a szomorú történet valamennyire jellemző az egész emberiségre. Nem baj, hogy valamiből csak egy van a világon, még ha az az utolsó darab vagy példány is, az sem baj, hogy az másoknak mennyire fontos, akkor is tönkre kell valakinek tenni vagy el kell pusztítani.

Egyébként még ugyanabban az évben a fa helyére a Nigeri Nemzeti Múzeum állíttatott egy fémből készült utánzatot, de ez már mellékes.

3 hozzászólás “A Tenere fája” bejegyzésre

  1. Andi says:

    Elszomorító ez a történet…Ide jut egyszer a Föld is…Azt semmisítjük meg mindig ami egyedi…Sajnos…Sokat kéne tanulnunk még…
    Örülök a Blognak kedves Csaba…:) Remélem rólad is többet megtudhatok…:)

  2. peter82hun says:

    Véletlenül akadtam a blogodra, de már csak ezért az egy bejegyzésért megérte 🙂

  3. Csaba says:

    Ez volt az első „rendes” bejegyzésem és a legelső hozzászólás a blogon… 🙂

Mielőtt hozzászólnál...


Egy hozzászólás megírásakor kérlek, hogy vedd figyelembe a következőket:
  • ne írj trágár, vagy közízlést sértő szavakat
  • ne sértsd meg mások személyiségi jogait
  • ne buzdíts senkit a törvény megsértésére
  • legyél türelmes és előzékeny
Előre megköszönöm, hogy ha hozzászólsz, akkor a fentieket tiszteletben tartod.

Ha esetleg nem találnád a hozzászólásod a többi között, akkor gondolj arra, hogy az azért van, mert valószínű, hogy a fenti pontokat nem vetted figyelembe...

Itt lehet hozzászólni!